Sällsynta metaller utanför Gränna

Uppdaterad
Publicerad

Metallfyndigheterna har varit kända i 100 år. Den moderna tekniken har nu gjort dem oerhört värdefulla.

Norr om Gränna finns stora mängder av så kallade jordartsmetaller, exempelvis dysprosium och yttrium, värda stora belopp tack vare den moderna elektroniken.

-Tidigare fanns inget användningsområde för metallerna. Nu används de exempelvis i generatorer, elbilar, lågenergibelysning, datorer och mobiltelefoner, säger Magnus Leijd, chefsgeolog på Tasman Metals som prospekterar i området.

I dagsläget beräknas värdet på fyndigheterna i mångmiljardbelopp. Storleken på fynden är också sådan att de beräknas ge arbeten i lång tid framöver.

-Beräkningar visar att brytning skulle kunna pågå i åtminstone 40 till 50 år, och ge ett par hundra arbetstillfällen. säger Magnus Leijd.

-I allra bästa fall skulle en brytning kunna börja 2016 om vi söker tillstånd.

Intressanta fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller finns i fyra områden i Sverige. Brytning har aldrig skett i landet tidigare.

-Undersökningstillstånd finns för två av områdena, norr om Gränna och i Särna i Dalarna, säger Gunnar Svanfeldt, gruvingenjör vid Bergsstaten i Falun.

-Inget företag har dock sökt brytningstillstånd. Användningsområdet är ju ännu nytt för dessa metaller, säger Gunnar Svanfeldt.

TT

Fakta: Finns i fyra områden

Så kallade sällsynta jordartsmetaller finns i fyra områden i Sverige.

* Norra Kärr, norr om Gränna. Anses var det mest lovande. Undersökningstillstånd finns.

* Särna i Dalarna. Undersökningstillstånd finns.

* Alnön, Sundsvall.

* Almunga, öster om Uppsala. Undersökningstillstånd har funnits, men lämnats tillbaka. Utvinning anses inte vara intressant.

Källa: Bergsstaten (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.