”Anders” klarade inte av jobbet på Drottninggatan som innebar för mycket kontakt med människor Foto: SVT

Samhall anklagas för att diskriminera funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Samhall anklagas för diskriminering av funktionshindrade. Diskrimineringsombudsmannen har fått flera anmälningar och startat utredningar i två fall.

Samhalls uppdrag är att ge utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning. För ”Anders”, som har Aspergers syndrom, blev det något annat.

– Han skulle nog bäst klara ett arbete på ett ställe med ett fåtal personer omkring sig. Trots detta har man placerat honom på ställen med mycket folk, säger vännen Mats Roslund.

Ett av jobben var att städa på Drottninggatan i Stockholm, där det hela tiden finns många människor i rörelse.

– Det var en katastrof. Han får panik, säger Mats Roslund.

”Han drar sig undan”

Jobbet på Drottninggatan byttes ut mot ett på en tvätt med nya problem. För ”Anders” och hans omgivning har tiden på Samhall blivit turbulent med omplaceringar, konflikter och, enligt familjen, en försämrad sjukdomsbild.

– Han har tidigare varit en öppen person och efter tidens gång har han blivit sluten, han drar sig undan.

Samhall menar att man gjort allt man kunnat för att hitta en lämplig arbetsplats, och att alla beslut fattats i samråd med Anders.

– När vi jobbar med våra medarbetare så prövar vi på olika ställen. Vi behöver tid, och det är beklagligt att det upplevs som att det tagit lång tid, säger distriktschefen Eva Isell.

Men Mats Roslund och ”Anders” sambo köper inte förklaringen att han själv sagt ja. De menar att han behövt en stödperson för att inte luras att säga ja till placeringarna. De har anmält Samhall till Diskrimineringsombudsmannen, som valt att starta en granskning.

”Kan inte säga att vi diskriminerat”

DO vill inte uttala sig förrän granskningen är klar, men har fått in flera anmälningar mot Samhall och startat utredning i ytterligare ett fall utöver ”Anders”.

Eva Isell håller med om att det skulle vara extra allvarligt om Samhall diskriminerat funktionshindrade, men hon tillbakavisar att så skulle vara fallet.

– När vi utrett vad vi gjort kan vi inte säga att vi diskriminerat.

Mats Roslund säger att han i dag varnar personer från att ta jobb på Samhall, och skräder inte orden när han ger sin bild av bolaget.

– Det är ett slakthus. Samhall har blivit ett slakthus för folk med funktionshinder.

Eva Isell menar att den bilden är hård och missvisande, men Mats Roslund hänvisar till ”Anders” fall.

– Jag ser ju vad som hänt med den här familjen. Det är en undergång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.