Programledaren för ”Mu Jietna” Ida Persson Labba. Foto: SVT

Premiär för ny samisk talkshow i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar den samiska talkshowen Min röst – Mu jietna – i SVT Play och SVT2. Det är en serie program på minoritetsspråk som spänner över ett brett fält.

– Det är högt och lågt. Det är allt från mode till psykisk ohälsa. Det är ämnen som berör, säger exekutiva producenten Samantha Coard.

Det är mellan åtta och elva avsnitt på vart och ett av de olika minoritetsspråken språken. Det är serie för åldersgruppen 18 till 30 år som sänds på SVT Play och i SVT2.

– Vi talar romani, samiska, finska och meänkieli, säger Samantha Coard

Nu börjar de samiska programmen sändas: Min röst – Mu jietna.

Vad kan vi förvänta oss att se i de här programmen?

– Det är ämnen som spänner över ett brett fält. Det är högt och lågt. Det är allt från mode till psykisk ohälsa. Det är ämnen som berör. 

Vilken är publiken?

– Den primära målgruppen är de som talar minoritetsspråken. Vi är angelägna om oavsett vilka språk man pratar, att det ska vara med men minoritetsspråkens perspektiv, men det är också riktat till den breda allmänheten.

Finns det särskilda utmaningar att göra program på samiska?

– Det är viktigt att man har personer som kan frågan och inte svenskar som gör program för samer. Det är det viktigaste. För alla minoritetsspråk är det viktiga att redaktionen har ett inifrånperspektiv, säger säger exekutiva producenten Samantha Coard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.