Samordnaren: Sverige tecknar nytt vaccinavtal i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag tisdag kommer beskedet kring ännu ett avtal för vacciner mot coronaviruset. Det berättade vaccinsamordnaren Rickard Bergström i Morgonstudion på tisdagen.

Sverige har redan tecknat ett vaccinavtal med läkemedelsföretaget Astra Zeneca. I dag kommer ännu ett avtal, avslöjade vaccinsamordnaren Rickard Bergström, som dock inte ville säga vilket företag det handlar om.

– Men det är ett känt företag, säger han.

Ytterligare avtal kommer under de kommande veckorna och månaderna.

– Det vi gör här är att vi köper på oss flera olika typer. Vi köper in fler volymer än vad EU behöver.

Anledningen är att man inte vet vilket vaccin som kommer vara effektivt och därför vill ha olika vacciner att välja på.

”Bra vaccin i slutet på nästa år”

I måndagskvällens Aktuellt berättade Rickard Bergström att man redan i början på nästa år räknar med ett bra flöde av vaccin mot coronaviruset. Men det kan komma att dröja innan det finns ett skydd för alla befolkningsgrupper.

– Vi kommer att ha ett bra vaccin för hela befolkningen, men inte imorgon, inte i första kvartalet, inte i andra kvartalet utan snarare i slutet på nästa år eller i början på året därpå, sa Richard Bergström då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet