De utvisade IS-kvinnornas barn har omhändertagits

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga barn till de IS-kvinnor som nyligen utvisats till Sverige har omhändertagits av socialtjänsten. Det säger Jonas Trolle, chef för Centrum mot våldsbejakande extremism, CVE, till SVT.

Det var strax innan klockan 17 på måndagen som de tre IS-kvinnorna anlände till Arlanda, efter att ha utvisats av det kurdiska självstyret i norra Syrien. Med på planet fanns sex av deras barn.

Nu bekräftar Jonas Trolle, chef för Centrum mot våldsbejakande extremism, att samtliga barn har omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga.

– De här barnen är precis som vid tidigare tillfällen omhändertagna av socialtjänsten, säger Trolle vid 15-tiden på tisdagen.

Han uppger också att barnen är små, i förskole- och lågstadieåldern.

Nära samarbete

Yvonne Thelander, socialdirektör i Norrköpings kommun vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag vill inte kommentera de enskilda ärendena alls, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt Yvonne Thelander kan en kommun begära om omedelbart omhändertagande av barn i särskilt allvarliga ärenden. Begäran fastslås i nästa hand av förvaltningsrätten.

Några specifika åtgärder för att ta hand om barn som befunnit sig i extremistmiljöer finns inte på Norrköpings kommun.

– Däremot har vi ett nära samarbete med CVE som har kunskap om vad som är viktigt i sådana specifika fall, säger Thelander.

”Inget umgänge alls”

Hur ett ur ett omhändertagande går till är individuellt. Enligt Trolle kan det se väldigt olika ut från fall till fall, och utgår från barnets behov.

Två av de tre svenska IS-kvinnorna som utvisats till Sverige är anhållna. Båda misstänks för krigsförbrytelser, uppger Åklagarmyndigheten.

– Då är det så klart så att man inte har något umgänge alls. De är omhändertagna. Men man kan vara omhändertagen med sin förälder också, säger Jonas Trolle.

Ett tiotal svenska kvinnor och uppåt ett tjugotal barn är fortfarande kvar i IS-fångläger i nordöstra Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.