Foto: SVT Forum

Bolagsskatten sänks

Uppdaterad
Publicerad

Idag släppte regeringen ytterligare en del av den kommande budgeten. Sedan tidigare har vi fått höra om satsningar på infrastruktur. Nu visar det sig att bolagsskatten kommer sänkas, från dagens 26,3 procent till 22 procent.

Reformen ska börja gälla den 1 januari 2013.

Kostnaden beräknas bli 16 miljarder varav ungefär 9 hämtas in i skärpta avdragsmöjligheter – regeringen vill sätta stopp för så kallade räntesnurror.

Sverige hamnar under EU-snittet

Orsaken till att bolagsskatten sänks är, enligt regeringen, att Sverige i dag ligger över genomsnittet i OECD och EU. Flera EU-länder har aviserat att de är på väg att sänka skatten, till exempel Storbritannien.

Med den föreslagna sänkningen kommer Sverige att hamna en bit under EU-genomsnittet, som är 23,4 procent.

Investeraravdrag föreslås

Regeringen föreslår dessutom ett investeraravdrag för att öka tillgången på kapital, främst i nystartade och växande företag.

Kostnaden för avdraget uppgår till 800 miljoner kronor och kommer tidigast att införas den 1 september 2013 eftersom förslaget först måste godkännas av EU-kommissionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet