• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Polis på en gata i Malmö efter larm om skottlossning. Efter flera år med ett ökat förtroende har förtroendet för polisen nu börjat minska, enligt Nationella trygghetsundersökningen (NTU). Foto: Johan Nilsson/TT

Sänkt förtroende för polisen – mer oro för brott

Uppdaterad
Publicerad

Oron för brottsligheten i samhället ökar kraftigt från förra året samtidigt som förtroendet för polisen sjunker, enligt en stor undersökning från Brottsförebyggande rådet.

Det är 53 procent av befolkningen som uppger att de i stor utsträckning oroar sig över brottsligheten i samhället. Jämfört med 2022 är det en ökning med 7 procentenheter och det är den högsta nivån hittills i den årliga Nationella trygghetsundersökningen som publiceras på onsdagen.

”Vi kan inte se någon ökning vad gäller otryggheten för egen del, att man är orolig att gå ut på kvällen eller att det påverkar ens rörelsemönster på annat sätt. Däremot har en mer allmän oro över brottsligheten i samhället ökat i nästan 10 års tid och ökningen från förra året är särskilt kraftig”, säger Sanna Wallin, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Efter flera år med ett ökat förtroende har förtroendet för polisen nu börjat minska. Andelen som har stort förtroendet för polisen har minskat med 5 procentenheter från 59 procent 2022 till 54 procent 2023.

Fakta: Nationella trygghetsundersökningen

NTU är en del av Sveriges officiella statistik och bygger på webb- och postenkäter till ett urval av 200 000 personer i åldrarna 16–84 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.

Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för och erfarenheter av rättsväsendet.

Undersökningen bedöms kunna representera den svenska befolkningen (16–84 år) relativt väl.

I NTU undersöks utsatthet för följande brott: misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort- och kreditbedrägeri, nätkränkning, trakasserier, bostadsinbrott, bilstöld, stöld ur eller från fordon samt cykelstöld. Referensperioden för utsatthet för brott är föregående kalenderår. Det innebär att den utsatthet som rapporteras i NTU 2023 avser utsatthet under 2022.

Källa: Brå

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.