Sänkt pension om man jobbar längre

Publicerad

Jobba längre och få lägre pension. Det erbjudandet fick Inga-Lill Söderman när hon öppnade sitt orangea kuvert med pensionsprognosen nyligen. Och det var inget misstag, som hon först trodde. Tvärt om, hon är inte ensam om att sänka sin pension om hon jobbar efter 65 års ålder.

Inga-Lill Söderman trivs bra med sitt jobb på en begravningsbyrå. Så bra att hon tänkt fortsätta efter det att hon fyller 65 i höst. Alla uppmaningar att vi bör arbeta längre har inte gått henne förbi.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att längre arbetsliv är en förutsättning för att behålla välfärden. Och enligt pensionsmyndigheten kan man höja sin pension rejält genom att jobba ett eller flera år extra.

Men nu vet Inga-Lill Söderman att det inte gäller alla:

-Det är klart jag tar ut pensionen tidigare nu. Annars vore jag ju korkad, säger hon.

Tjänar inte på ett år till
När hon för några veckor sedan öppnade sitt orangea kuvert var hon övertygad om att det blivit fel. Där stod att om Inga-Lill går i pension vid 65 får hon 15.300 kronor i månaden. Om hon fortsätter att arbeta ytterligare ett år och går vid 66 års ålder i stället sjunker hennes pension till 15.200. Det kan aldrig stämma, tänkte hon och ringde upp Pensionsmyndigheten.

-Killen som svarade var jättetrevlig och sa att det lät konstigt men när han kollat sa han att ”jo, så kan det bli, så kan det faktiskt bli”.

Det visade sig att prognosen var helt korrekt och att hon inte är ensam att mötas av detta besked. Det kan drabba de som är födda före 1953. Bland dem finns många som inte tjänar på att jobba efter 65, eller, som i Inga-Lills fall, faktiskt förlorar på det. Men förlusten kan enligt pensionsmyndigheten aldrig bli större än 100 kronor.

Mellan två system
Orsaken till den absurda effekten är att personer som är födda mellan 1938 och 1953 har en fot i det gamla ATP-systemet och en i det nya pensionssystemet. Den mekanism som skapades för att jämka ihop de två systemen är mycket detaljerad och komplicerad. Men medan det lönar sig för de allra flesta att jobba längre slår jämkningen mot en liten grupp som faktiskt kan förlora på att jobba längre.

Inga-Lill är förbryllad:

-Jag tycker det är konstigt. Alla säger ju att man ska fortsätta jobba för att få upp pensionen, och så... gäller inte det alla. Och jag har jobbat hela mitt liv sedan jag var 16.

Lena Pettersson
lena.pettersson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.