Foto: TT

Sänkt skatt för 1,4 miljoner pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterar i dag ett förslag om sänkt skatt för pensionärer. Det kan SVT Nyheter avslöja. Skattesänkningen kommer, enligt vad SVT erfar, att omfatta 1,4 miljoner pensionärer.

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att offentliggöra skattesänkningen vid en presskonferens i dag. Det kunde SVT Nyheter avslöja redan på onsdagen.

Hur stor skattesänkningen blir för pensionärerna är oklart. Regeringen kommer att remittera ett konkret förslag i samband med vårpropositionen i mitten av april månad.

Skarpt förslag i budgeten

Ett skarpt skatteförslag kommer sedan att presenteras i höstbudgeten i september. Efter höstens riksdagsbehandling är det meningen att skattesänkningen ska börja gälla från den 1 januari 2018.

LÄS MER: Tusentals pensionärer under EU:s fattigdomsgräns

Regeringen har inte gått ut med några detaljer om förslaget, men i ett tal i Storfors i Värmland på onsdagskvällen, gav Stefan Löfven en vink om skattesänkningen: ”I morgon berättar vi något som får många pensionärer att bli väldigt glada”, sa statsministern.

Skatten för pensionärer har varit en av de mest omdebatterade frågorna i svensk inrikespolitik de senaste åren.

Jobbskatteavdrag som bakgrund

Bakgrunden är de jobbskatteavdrag som den förra alliansregeringen införde. Syftet med dem var att uppmuntra till arbete genom sänkt skatt och följaktligen gällde skattesänkningen enbart dem som hade ett jobb.

Sjukskrivna, föräldralediga och pensionärer omfattades alltså inte av skattesänkningen. Det har inneburit att kritiken efterhand har växt mot denna skatteklyfta, framför allt den som drabbar pensionärerna.

LÄS MER: Lägre pension vanligare bland kvinnor

Ett av de partier som kritiserat detta hårt är Socialdemokraterna som länge krävt att denna skatteskillnad ska tas bort. I valmanifestet inför valet 2014 skrev partiet till exempel att ”den orättvisa straffskatten för pensionärerna ska avskaffas”. Men det fanns ett förbehåll:  ”Senast när vi nått jobbmålet avskaffas klyftan helt”.

Har redan fått sänkt skatt

Under den här mandatperioden har skatten redan sänkts för pensionärer. De pensionärer med lägst inkomst, det vill säga de som tjänar upp till 10.000 kronor i månaden, fick till exempel sänkt skatt 1 januari 2016 så att de inte betalar mer skatt än en löntagare under 65 år.

Men för alla övriga pensionärer gäller alltså fortfarade att de betalar högre skatt än förvärvsarbetande. Förslaget som presenteras i dag är inriktat mot denna grupp. Totalt handlar det om 1,4 miljoner pensionärer.

Att de får sänkt skatt under valåret 2018 är förstås ingen tillfällighet. Det handlar både om att uppfylla utställda vallöften och att försöka få landets pensionärer mer välvilligt inställda till regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fattiga pensionärer

Mer i ämnet