Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säpo, säger att den misstänkta mannen träffat den ryska underrättelseofficeren regelbundet. Foto: Christine Olsson/TT

Misstänkt spion greps på nattklubb i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den person som anhållits för för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige greps av polisen på en restaurang i centrala Stockholm. Den misstänkta var då tillsammans med en rysk underrättelseofficer. Enligt Säpo har de två haft regelbunden kontakt sedan åtminstone 2017.

Under onsdagsförmiddagen meddelade Säpo att en person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

– Det vill säga att man bedriver en verksamhet som syftar till att anskaffa information som är känslig för Sverige och man gör det i syfte att överlämna det till främmande makt, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.

Träffats regelbundet

Personen misstänks ha värvats som rysk agent och gripandet skedde på en restaurang i centrala Stockholm, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om. SVT Nyheter har varit i kontakt med restaurangen som inte vill kommentera uppgifterna.

– Vi grep personen när han hade ett möte med en rysk underrättelseofficer som är här i Sverige under diplomatisk täckmantel, säger Daniel Stenling.

Den ryske underrättelseofficeren befinner sig under diplomatisk immunitet och fick lämna platsen. Brottsligheten ska, enligt Säkerhetspolisen, ha pågått sedan åtminstone 2017.

– Vi kan konstatera att de har mötts med regelbundenhet under den här tiden. Vi kan också konstatera att när de har haft sina möten har de gjort det på så sätt att man har gjort vad man har kunnat för att dölja att man har de här mötena, säger Daniel Stenling.

Enligt ett ögonvittne som Dagens Nyheter talat med ”stormade fem-sex storvuxna killar” restaurangen precis när de två gästerna såg ut att vara på väg därifrån.

– De två personerna leddes in i bakre delen av restaurangen, vid toaletterna. Där var de nog cirka en halvtimme. Samtidigt tittade polis igenom de prylar som hade lämnats vid bordet, bland annat en väska, säger vittnet till tidningen.

Högteknologisk industri

Personen i fråga har arbetat inom högteknologisk industri i Sverige. Men Säpo vill i nuläget inte uttala sig om vilket företag personen varit verksam vid eller om personen i fråga är svensk medborgare.

– Nu ska vi utreda alla omständigheter kring brottet och se huruvida misstanken kan stärkas eller försvagas.

Hur mycket information kan den här personen ha överlämnat?

– Det är en sådan sak jag inte kan gå in på.

– Vi kommer utreda det här precis som all annan brottslighet. Det handlar om att klarlägga vad som har hänt och klarlägga om personen har gjort sig skyldig till det här brottet, säger Daniel Stenling.

På utrikesdepartementet vill man inte ge ytterligare information om händelsen.

– UD hänvisar alla frågor till Säpo, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD:s presstjänst.

SVT Nyheter har kontaktat den ryska ambassaden. Där man inte vill kommentera Säpos uppgifter om misstänkt olovlig underrättelseverksamhet kopplad till den.

Inte heller inrikesminister Mikael Damberg (S) vill kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.