Enligt Säpo har kriget i Gaza lett till ökad aktivitet bland våldsbejakande extremister i Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT

Säpo: Försämrat säkerhetsläge

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsläget har förvärrats ytterligare sedan terrorhotnivån höjdes i augusti, uppger Säpo för TT. Gazakriget polariserar och har lett till ökad aktivitet bland våldsbejakande extremister i Sverige.

När terrorhotnivån höjdes från en trea till en fyra i somras hänvisade Säpo till koranbränningarna och den omfattande LVU-kampanjen.

Sedan dess har Hamas terrordåd och Israels efterföljande krig i Gaza tillkommit.

– Oron i Mellanöstern påverkar och polariserar ytterligare i hela omvärlden och även i Sverige. Det bidrar till en högre grad av osäkerhet och en högre grad av aktivitet i de våldsbejakande extremistmiljöerna, säger Fredrik Hallström, tf operativ chef på Säkerhetspolisen (Säpo).

Trots läget bedöms det just nu inte aktuellt att höja terrorhotnivån till en femma, enligt Säpo. Hallströms förklaring är att hotnivåerna inte är statiska utan kan röra sig både upp och ner inom ramen för en fyra.

Uppmanar till attentat

Hallström konstaterar att Israel-Palestina-konflikten skapar extremt starka motsättningar. Hamas storskaliga terrorattentat den 7 oktober gav den våldsbejakande islamistiska miljön globalt en känsla av luft under vingarna, säger han.

– Den är väldigt speciell. Antingen är man för eller emot, och om du inte tycker nåt är det inte heller bra.

Är det personer i Sverige som reagerar och uppmanar till våld?

– Ja den våldsbejakande islamistiska miljön har reagerat. Det är ett ändrat tonläge och en fråga som i allra högsta grad berör.

Hot mot julhandeln?

Samtidigt pågår julhandeln för fullt, men hur hotet mot butiker, köpcentrum och julmarknader ser ut är enligt Säpo svårbedömt.

– De kristna högtiderna och julhandeln förekommer som en del bland flera andra potentiella målval eller tillvägagångssätt i propagandan, och så har det sett ut länge, säger Hallström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT förklarar: Det här innebär terrorhotnivå 4. Foto: Pontus Lundahl/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.