Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Susanna Trehörning vid Säpo om det försämrade säkerhetsläget i samband med koranbränningarna och de massiva protester de utlöst i Mellanöstern. Foto: SVT

Säpo om koranbränningarna: ”Säkerhetsläget har försämrats”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens koranbränningar i Sverige och protesterna i den muslimska världen har resulterat i ett ökat terrorhot mot Sverige.  

– Vi har gått från att upplevas som ett tolerant land till att vara muslimfientligt i muslimska delar av världen. Och den här bilden gör ju att hoten mot Sverige ökar, säger Susanna Trehörning biträdande chef hos Säkerhetspolisen. 

Säpo gör också kopplingar mellan de starka protesterna mot koranbränningarna och desinformationskampanjerna kring svensk socialtjänst. Sammantaget bedömer man att det kan driva på hotet från personer inom den våldsbejakande islamistiska miljön. 

I nuläget kommer dock terrorhotnivån ligga kvar på nivå tre, vilket innebär ett förhöjt hot. 

–Det är en allvarlig situation som vi befinner oss i. Vi har en trea på en femgradig skala och det är inom ramen för ett förhöjt hot och det innebär att en händelse kan inträffa, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterror och författningsskydd Säpo i SVT:s Morgonstudion på onsdagen. 

Fler koranbränningar kan höja hotnivån

Säkerhetspolisen har en löpande dialog med bland annat trossamfunden i Sverige för att se hur bilden av Sverige ser ut i vissa grupper. Och den hårdnade tonen i vissa länder påverkar säkerhetsläget. 

– Det finns inflytelserika personer som nu skickar ut väldigt tydliga narrativ kring Sverige och också uppmaningar om att man ska hämnas. Det här påverkar hotet i väldigt hög utsträckning när dessa narrativ börjar handla om våld och terror, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterror och författningsskydd hos Säkerhetspolisen. 

I dagsläget finns flera ansökningar om att inom kort bränna koraner utanför olika ambassader i Sverige. På tisdagen uppgav en av de som ansökt att han ångrat sig. Terrorforskaren Hans Brun tror att fler koranbränningar kan bidra till att höja terrohotnivån. 

– Det kan mycket väl leda till att man höjer terrorhotnivån från en trea till en fyra. Vi pratar inte om killgissningar utan myndigheterna har ett strukturerat sätt att analysera och bedöma hotnivån och om de bedömer att de ska höja så höjer de, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.