Säpo registrerade KPML(r) även 1998

Publicerad

Säpo kartlade deltagarna på ett 1 majmöte i Stenungsund våren 1998 trots att regeringen ett år tidigare hade lovat att det fanns rutiner för att förhindra åsiktsregistrering. Det rapporterar SVT:s Västnytt.

Uppgifterna om bevakningen av mötet, som partiet KPML(r) anordnade, har framkommit sedan chefredaktören för tidningen Proletären fått se sin akt hos säkerhetspolisen.

I en kommentar till Västnytt säger Säpo att ett hemligt regeringsdirektiv hade givit polisen rätt att övervaka KPML(r) under ytterligare ett år.

Åsiktsregistrering är ett grundlagsbrott och det har från regeringens håll hävdats att det finns rutiner som skulle förhindra detta.

-Det är definitivt ett övergrepp och det är framför allt ett övergrepp mot alla de människor som finns i min akt. Det finns alltså 130 personer (i akten), säger Lars Rothelius till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer