Säkerhetspolischefen Klas Friberg på Folk och Försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Säpo: ”Rysslands avsikt är inte att föra krig med Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Hoten mot Sverige är mer omfattade än på många år. Men Rysslands avsikt är att inte föra krig mot Sverige.

– Deras avsikt är att påverka och destabilisera, säger Säpochefen Klas Friberg.

Hoten mot Sverige förändras, uppger Säkerhetspolisen.

– De här hoten har breddats, fördjupats och de har antagit nya former, sade Klas Friberg på konferensen Folk och Försvar på tisdagen.

Samtidigt ”ökar gapet mellan hot och säkerhet. Det är ett gap som ökar varje dag”, enligt Säpo.

Påverka och destabilisera

Säkerhetspolisen bedömer att Rysslands avsikt främst är att påverka och destabilisera när det gäller Sverige.

– Jag tycker att det är viktigt att framhålla att till exempel Rysslands avsikt inte är att föra krig med Sverige. Deras avsikt är att påverka och destabilisera, utan att Sverige når höjden, vad gäller höjd beredskap av krig.

Säpo pekar ut tre länder.

– I nuläget utgör Ryssland det största underrättelsehotet, men såväl Kina som Iran bedriver underrättelseverksamhet inom flera områden. Deras mål är långsiktiga. De är uthålliga och de har kapacitet, sa Klas Friberg.

”Inte isolerade fenomen”

Chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, Gunnar Karlson, gjorde ett av sina få offentliga framträdanden på tisdagen.

Han sa att Sverige inte står i fokus för hoten.

– Det är inte Sverige som står i fokus för deras överväganden. Hoten mot oss är inte isolerade fenomen och bör inte betraktas som sådana. Vi är i väldigt stor utsträckning del av en bredare hotbild, sa Gunnar Karlson.

Mustchefen Gunnar Karlson på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen 15 januari 2019. Foto: Henrik Montgomery /TT

Kärnvapenhotet påtagligt

Mustchefen pekar ut Ryssland och Kina som de främsta hoten.

– Ryssland fortsätter att stärka sin militära förmåga. Ryssland har visat sin vilja att använda den militära förmågan.

– Kina har uttalade avsikter. Kina stärker sin förmåga i många avseenden och det påverkar säkerheten. Det måste vi förhålla oss till.

Karlson tillägger att kärnvapenhotet är påtagligt när Ryssland och Kina stärker sina militära förmågor.

– Det gör man naturligtvis utifrån tanken att man är beredd att använda den militära förmåga som man stärker. Det gäller även kärnvapen.

”Dyrt och riskfyllt”

Men han betonar att krig är både dyrt och riskfyllt. Det finns mer kostnadseffektiva metoder.

– Kan man nå sina mål på ett annat sätt än väpnat angrepp så är det naturligtvis eftersträvansvärt. Då är vi inne på det begrepp som vi brukar sammanfatta som hybridkrigföring, säger generalmajor Gunnar Karlson.

Fortsatt förhöjd terrorhotnivå

Förutom underrättelsehotet fortsätter hotet från terrorismen att vara förhöjt. Det ligger kvar på en trea på den femgradiga skalan, vilket innebär att ett terrordåd kan inträffa.

Den våldsbejakande islamistiska extremismen utgör det största hotet mot Sverige, enligt Säpo. Bedömningen görs av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.