Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Säpo: Så ser underrättelsehotet mot Sverige ut

Uppdaterad
Publicerad

Två fall av misstänkt spionage har fått stor uppmärksamhet i Sverige den senaste tiden. Men vad är det främmande makt är intresserade av när de har agenter i Sverige?

– Vi har sett en ökning kring framförallt svensk innovation och företagande, exportindustri och avancerad teknologi, från Ryssland men även Kina och Iran, säger Daniel Stenling, chef för konstraspionage på Säpo, i SVT:s Morgonstudion.

Det senaste fallet i Sverige gäller det par i Stockholmsområdet som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och annan främmande makt respektive medhjälp till detta. Där genomfördes en dramatisk insats vid parets bostad. Det andra fallet gäller de så kallade spionbröderna i Uppsala – rättegången drog igång fredag förra veckan.

– Det är ett mycket allvarligt brott som de är misstänkta för, vi har bedrivit förundersökning under en längre tid och lagt mycket resurser på den här utredningen, nu får vi se vad domstolen säger, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionage på Säpo om de två bröderna.

Bröderna misstänks ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning.

– Vi har intresse från rysk sida mot hela svenska samhället, vår territoriella frihet, militära och civila totalförsvarsfrågor, säger Daniel  Stenling.

Kartlägger personer

Andra frågor som främmande makt intresserar sig för i Sverige och söker information om är exportindustrin och teknologi, där det enligt Säpo finns intresse från Ryssland, Kina och Iran. Men det finns även andra frågor som andra länder efterforskar i Sverige, det kan gälla hur svenska beslutsfattare ställer sig i frågor rörande EU och Nato. Ytterligare ett område gäller oppositionella till de olika ländernas regimer som befinner sig på svensk mark.

– Personer som befinner sig i Sverige som Kina, Ryssland eller Iran uppfattar som ett hot mot det sittande styret i det här länderna. Då är man intresserad av att kartlägga deras liv och ibland tysta de här oppositionella rösterna, säger Stenling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.