Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilderna är hämtade från det ryska sociala mediet Odnoklassniki och är tagna för runt tio år sedan, innan paret slutade uppdatera sajten. Foto: Privat

Det ryska paret levde Svenssonliv – nu misstänks de för spioneri

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt slog Operation Spjut till i en lugn villaförort i Storstockholm. Framför chockade grannar grep insatsstyrkan ett gift par i 60-årsåldern, som till synes har levt ett helt vanligt Svensson-liv med hus, företag och resor. Här är vad vi vet om parets liv i Sverige före gryningsräden.

– De var som vilka som helst, fanns inget konstigt med dem, säger en granne.

Klockan hade slagit 06.01 när två Blackhawk-helikoptrar från Försvarsmakten bröt tystnaden i villaidyllen.

25 år tidigare sökte ett ryskt par uppehållstillstånd i Sverige för första gången. Sedan dess har de ägnat åren att bygga upp ett liv som svenska medborgare. Grannar beskriver hur paret lät bygga huset själva när de flyttade in i villaområdet, där alla känner till alla.

SVT Nyheter granskar

– De var väldigt trevliga. Vi umgicks inte men brukade hälsa. De var mycket i trädgården, som är så otroligt välskött med alla möjliga slags blommor och klätterväxter, säger en granne.

En annan granne berättar:

– Mannen pratade inte svenska som jag förstår det, så vi brukade mest säga säga hej. De var ofta i trädgården och vid några tillfällen på sommaren hade de fester i trädgården.

Blev medborgare efter drygt 10 år

Enligt Skatteverket fick paret permanent uppehållstillstånd i Sverige i augusti 1999. De ska då ha invandrat från regionen Perm i Ryssland, enligt Skatteverkets uppgifter.

Mannen, som misstänks för att bedriva olaglig grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt, fick svenskt medborgarskap i oktober 2012 medan kvinnan, som misstänks för medhjälp, fick medborgarskap i januari 2010. Det är i samma veva som paret misstänks ha börjat begå de misstänkta brotten, som bland annat består av ”möten med affärskontakter/leverantörer”.

Paret har varit engagerade i flera bolag, bland annat i ett företag som sysslar med handel av industriell utrustning.

– Jag har hört om räden, men inte förstått att det var han som var inblandad. Vi skulle hjälpa till att utveckla ett dataprogram men det blev aldrig någonting och han försvann ut i rymden, säger en person som varit inblandad i affärsverksamheten.

Paret är inte dömda för brott men 2016 fattades misstankar om momsbedrägeri gällande ett av företagen varpå Skatteverket gjorde ett tillslag i parets villa i jakt på räkenskapshandlingar. Detta då det fanns en ”påtaglig risk för sabotage”.

Samtidigt har paret levt ett till synes framgångsrikt liv i Sverige. Parets villa har 120 kvadratmeters byggarea och är enligt en bostadssajt värderad till nästan 11,5 miljoner kronor.

Utbildade i teknik och matematik – och gillade att resa

Enligt parets egna uppgifter från det ryska sociala mediet Odnoklassniki (”Klasskompisar” på svenska), är paret utbildade i teknik och matematik i Ryssland, vilket Expressen var först med att rapportera.

Paret verkar också ha gillat att resa. På Odnoklassniki syns de semestra i bland annat Italien, Belgien, Norge och USA – bilderna visar bland annat hur paret shoppar, dricker bubbel och åker skidor. Statusuppdateringarna slutade dock tvärt 2013.

Både mannen och kvinnan nekar till brottsanklagelserna.

Vet du mer? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet