Klassrummet på bilden är inte kopplat till artikeln. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Säpo: Skolor bedrivs av personer med koppling till extremism

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Säpo bedrivs ett flertal skolverksamheter i Sverige av personer med kopplingar till våldsbejakande extremism, rapporterar Ekot.

Totalt rör det sig om ett tiotal skolor och förskolor enligt Johan Olsson, operativ chef på Säkerhetspolisen.

– Personer som vi haft uppföljning på och arbetat mot har startat och bedrivit skolverksamhet, säger han till Sveriges Radio Ekot.  

Hundratals barn

Enligt Säpo handlar det om hundratals barn som går på de berörda skolorna och förskolorna.

– Det är både ett sätt för extremister att finansiera verksamhet, men också ett sätt att nå ut och skapa förutsättningar för att rekrytera och radikalisera, säger Johan Olsson till Ekot.

Vill se lagändring

Redan i januari kom ett betänkande från en statlig utredning där man bland annat föreslog att det införs ett demokratikrav på alla som vill driva en friskola.

Säpo vill nu se en lagändring för att förhindra att våldsbejakande extremister använder skolor som plattform.

En av punkterna i januariavtalet mellan S, MP, L och C var ett etableringsstopp för religiösa friskolor. Enligt den statliga utredningens betänkande kan ett sådant etableringsstopp införas i mitten av 2023.

Utredningen poängterade dock samtidigt att det är juridiskt tveksamt om en sådan lag går att införa. Europakonventionen säger nämligen att föräldrar har rätt att välja utbildning till sina barn som överensstämmer med familjens religiösa övertygelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.