Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill se ännu hårdare tag mot religiösa friskolor. Foto: TT

S-ministrar beskriver religiösa friskolor som en ”giftcocktail”

Publicerad

Socialdemokraterna vill skärpa regelverket ytterligare mot religiösa friskolor – som de menar har blivit ”en frizon för extremism och radikalisering”.
– Kontrollen över vem som tillåts driva skola har varit för slapp, säger utbildningsminister Anna Ekström till SVT Nyheter.

I en debattartikel i Expressen beskriver utbildningsminister Anna Ekström och inrikesminister Mikael Damberg de undermåliga kontrollerna av religiösa friskolor som en ”giftcocktail” som dragit till sig oseriösa och farliga aktörer.

– Det är uppenbart att kontrollen över vem som tillåts driva skola har varit för slapp. Därför har regeringen nyligen skärpt reglerna och förra veckan fattade vi beslut om att se över hur Skolinspektionens möjligheter att stänga skolor med stora brister kan öka, säger Anna Ekström (S) till SVT Nyheter.

Ministern säger också att regeringen har tillsatt en utredning som ska lämna skarpa förslag om hur nya religiösa friskolor ska kunna stoppas.

S-duon får kritik

S-ministrarnas debattartikel får kritik av Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton som kallar den undermålig och anser att ministrarna spelar på folks oro.

Hur ser du på kritiken?

– Vi kan inte acceptera att annat än kunskap och bildning är i fokus i skolan. I artikeln redogör vi för några av de åtgärder som regeringen vidtog förra mandatperioden och kommer att vidta inom ramen för januariavtalet. Om Friskolornas riksförbund är kritiska och tycker att dagens regelverk är bra som det är, så får det stå för dem, säger Anna Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.