Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund. Foto: Friskolornas riksförbund

Friskolornas riksförbunds vd: ”De spelar på människors oro”

Publicerad

Friskolornas riksförbund tycker att debattartikeln ”Religiösa friskolor blev en giftcocktail”, som är skriven av utbildningsminister Anna Ekström och inrikesminister Mikael Damberg, är ”ganska undermålig”.
– De spelar på människors oro och okunskap kring de frågorna, säger vd Ulla Hamilton till SVT Nyheter.

Under tisdagen publicerade tidningen Expressen en debattartikel av utbildningsminister Anna Ekström och inrikesminister Mikael Damberg, båda socialdemokrater. I den anser ministrarna att ”religiösa friskolor och tidigare undermåliga kontroller av vem som driver dem kom att bli en giftcocktail”.

Men det enda som är undermåligt är, enligt Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton, artikeln i sig.

– Den är ganska undermålig. De spelar på människors oro och okunskap kring de frågorna. Vad har de för faktiska belägg för de påståenden som de framför?, säger Hamilton.

Utredning tillsatt

Regeringen tillsatte för en vecka sedan en utredning för att se över ökade möjligheter för Skolinspektionen att stänga skolor. Något som Ulla Hamilton tycker är en bra idé.

– Jag håller med om att man ska granska skolor så att de följer regelverk. Men att spela på människors oro, som de gör i den här artikeln, utan att ha belägg för det man påstår är fel, säger hon och fortsätter:

– Om det som de påstår i debattartikeln är sant så bryter det mot svensk skollagstiftning och då ska skolan förlora tillståndet, säger Hamilton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer