Mannen häktades i december, men släpptes sedan. Foto: TT

Säpo spanar mot misstänkt terrorcell

Uppdaterad
Publicerad

Säpo bedriver just nu spaningsarbete mot en grupp personer som misstänks för att förbereda en terrorattack på okänd ort, enligt hemligstämplade uppgifter som DN tagit del av.

Det ska handla om minst två personer som Säpo just nu har under lupp. Enligt ett dokument från Säpo, daterat till den 19 maj i år, ska spaningen vara pågående, rapporterar DN.

I dokumentet framgår att en av de efter spanade är särskilt intressant: ”Underrättelseinformation gör gällande att [personen] kan misstänkas för inblandad i planeringen av terrorattentatet.” Av handlingen framgår också att syftet med spaningen ”att förebygga och förhindra terrorism”, enligt DN.

LÄS MER: Terrorsamtal: Enighet inom några veckor

Säpo ber om återhållsamhet

Än så länge befinner sig spaningsarbetet i ett tidigt skede och en förundersökning kan bli aktuell först senare. Spaningen bedrivs vid enheten för ideologiskt motiverade aktörer (IMA), en del av Säkerhetspolisens arbete för kontraterrorism, och fattades på inrådan av flera chefen inom myndigheten.

När DN konfronterat Säpo med uppgifterna har myndigheten vädjat till tidningen att inte publicera uppgifter som kan äventyra operationen eller sätta människor i fara. DN har därför valt att utelämna vissa uppgifter, bland annat vilka spaningsmetoder som används, var i landet spaningen äger rum och personuppgifter rörande de efterspanade.

LÄS MER: Terrorexpert: Attacken i Manchester var faktiskt väntad

Terrorhotnivån oförändrad

Trots att Säpo nu bedriver spaning mot vad som beskrivs som personer som planerar att begå ett terrordåd har terrorhotnivån inte höjts, utan ligger kvar på nivå tre av fem. Säpo är mycket restriktiva med information och kommenterar i regel inte enskilda fall.

– Det jag kan säga är att terrorhotnivån ligger kvar på en förhöjd nivå. Där har den legat under en ganska lång period, säger Säpos pressekreterare Simon Bynert.

Betyder det att den här nu pågående operationen inte påverkar terrorhotnivån?

– Det finns inget i närtid som föranlett att man korrigerat terrorhotnivån, den ligger kvar på en trea.

LÄS MER: Terrorn i fokus när topparna träffas på Sicilien

Terrorhotnivån har fem steg

1. Inget hot.

2. Lågt hot.

3. Förhöjt hot.

4. Högt hot.

5. Mycket högt hot.

Terrorhotnivån bygger på underrättelse information och är tänkt att fungera som en indikator för att andra myndigheter och samhällsinstanser ska kunna bedöma nödvändig beredskap och vidta förebyggande åtgärder.

Källa: Säpo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.