SAS i konflikt med sina piloter – risk för strejk

Uppdaterad
Publicerad

Ett redan förlusttyngt SAS kan lägga ytterligare ett bekymmer på sin lista. Mitt under förhandlingar om ett nytt kollektivavtal lämnade pilotfacket – och nu är det risk att strejk bryter ut. 

– SAS har det väldigt jobbigt som man har det och är väldigt beroende av att få in pengar. Så det kan bli väldigt, väldigt knepigt för dem, säger sparekonomen Joakim Bornold.

Med bara två dagar kvar till att kollektivavtalen skulle gå ut för SAS piloter, valde pilotfacket att lämna förhandlingarna under tisdagen. Samtalen inleddes på måndagen och var planerade att pågå i två veckor.

– Vi ser inte några förutsättningar att komma överens, sa pilotfackets Martin Lindgren till TT.

Bakgrunden till de kollapsade förhandlingarna är ett enormt sparpaket kallat “SAS Forward” som företaget la fram i februari. Målet med paketet är att årligen spara in 7,5 miljarder kronor i fem, sex år.

Väldigt långt ifrån varandra

Men hur nedskärningarna faktiskt ska gå till är man väldigt oense om, menar sparekonomen Joakim Bornold. 

– SAS behöver skära kostnader och det gäller även lönekostnader förstås. På lönesidan är det ganska stora neddragningar för piloterna, och det är klart att man är motsträvig mot det, säger han i SVT:s Morgonstudion. 

Frågan många dock ställer sig är hur långt SAS behöver gå för att rädda bolaget – och är priset för att försöka hålla det vid liv värt det?  

Sparekonomen Joakim Bornold ger sin syn i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.