Enligt pilotfacket ställde SAS in 500 flygningar i april på grund av brist på piloter – och situationen ser inte ut att bli bättre i sommar. Foto: Johan Nilsson/TT

SAS ställer in tusentals flygningar i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS ställer in omkring 4 000 flygningar mellan maj och augusti. Orsaken är brist på personal och problem med leveranser av nya flygplan. Facket varnar för att ännu fler avgångar kan ställas in med kort varsel i sommar.

– Det är förfärligt naturligtvis, säger Martin Lindgren, Svensk Pilotförening.

SAS hade tidigare planerat för 75 000 flygningar under perioden. Flygningarna som nu ställs in motsvarar alltså ungefär 5 procent av dessa, vilket Dagens Industri var först att rapportera om.

– För de flesta av resenärerna kommer det inte att bli någon skillnad annat än att de blir ombokade till en annan avgång samma dag, säger SAS kommunikationschef Karin Nyman till SVT.

Enligt SAS beror personalproblemen på pandemin, då minskad efterfrågan gjorde att man skalade ner verksamheten. Det är den främsta orsaken till att SAS nu ställer in ett stort antal avgångar, men även problem med förseningar i leveranser av nya flygplan är en orsak.

Karin Nyman pekar på att flera flygbolag i Europa tvingas ställa in flyg under högsommaren och att det från SAS sida är ett strategiskt beslut för att bli mindre sårvara för oförutsedda händelser i sommar.

– Om någonting händer under den här perioden så finns det väldigt få plan att boka om till, det här gör vi för att undvika stora problem i sommar. Vi gör hela tiden förändringar i vårt trafikprogram, och precis som alla andra bolag står vi inför utmaningar efter pandemin , säger Karin Nyman.

Facket: Ännu fler flyg kan ställas in

Pilotfacket menar att man varnat för personalbrist i sommar vid flera tillfällen. Enligt pilotfacket ställde SAS in 500 flygningar i april på grund av brist på piloter.

– Vi har sedan oktober påpekat att resursläget inför sommaren ser ansträngt ut. Vi såg tidigt att det inte fanns tillräckligt många piloter i bolaget för att vi skulle kunna genomföra alla planerade flygningar, säger Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk Pilotförening. 

Enligt facket har SAS inte återanställt piloter i den utsträckning som behövs efter nedskärningarna som gjordes under pandemin. Facket menar att kunderna nu kommer i andra hand när SAS inte anställer i tillräckligt hög utsträckning. 

– Risken är uppenbar att ytterligare flygningar blir inställda med kort varsel i sommar, om det uppstår tekniska problem, sjukdomar eller om vädret är dåligt. Om man har ställt in tillräckligt med flyg nu och vi har den buffert som behövs återstår ännu att se, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.