SAS uppmanar sina kunder att vara försiktiga och inte lämna ut personuppgifter om de får ett bluff-sms. Foto: Christine Olsson/TT, skärmdump av Eva Norlén

SAS varnar för bluff-sms om gratis flygbiljetter

Uppdaterad
Publicerad

Bluff-sms där det står att SAS ger bort gratis flygbiljetter har börjat florera efter att företaget blåst av den veckolånga flygstrejken. På sin hemsida har SAS nu lagt ut en varning för de falska sms:en.
– Det är väldigt olyckligt om det finns någon kund som verkligen tror på det här och blir lurad, säger SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman.

Redan under torsdagen fick SAS in uppgifter om att falska sms har skickats ut till privatpersoner. Däremot kan de inte säga något om exakt hur många som tagit emot dem.

– Vi vet faktiskt inte, men vi försöker utreda vad som har hänt, säger Karin Nyman.

Hon tillägger att den här typen av bluff-sms ofta uppstår när ett företag har uppmärksammats mycket under en tid.

– Det är väldigt olyckligt om det finns någon kund som verkligen tror på det här och blir lurad. Det viktigaste för oss är att våra kunder varnas så att de vet om att det är en bluff, säger Nyman.

På sin hemsida skriver SAS: ”Det cirkulerar sms med priserbjudande som ser ut att komma från SAS. Vi uppmanar er att vara försiktiga och inte lämna ut personuppgifter.”

Vill varna andra

Eva Norlén från Kiruna reser regelbundet med SAS. När hon under fredagen fick sms:et förstod hon på en gång att det var en bluff och skrev till SAS på deras facebooksida.

– Jag tänkte herregud, detta kan ju inte vara sant. Har de haft strejk i en vecka så förstår väl vem som helst att de inte ger ut två gratisbiljetter. Men jag vill ändå varna andra för sms:et, säger Eva Norlén.

Det här bluff-sms:et fick SAS-kunden Eva Norlén under fredagen. Foto: Skärmdump av Eva Norlén

SAS kan inte svara på huruvida sms:en enbart har skickats till deras befintliga kunder, eller till slumpvis utvalda människor.

– Det är väldigt svårt att veta. Det här är ett bedrägeriförsök där vi har blivit inkluderade, men det rör oss egentligen inte alls, säger Karin Nyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer