Foto: Scanpix

SAS vill sänka timlönen till 80 kronor

Uppdaterad
Publicerad

I dag sätter sig SAS i förhandlingar med åtta fack. En del av sparkraven det krisande flygbolaget vill få igenom är att de timanställdas lön sänks till 80 kronor i timmen – vilket skulle göra dem till några av de sämst betalda på svenska arbetsmarknaden.

Klockan 12.30 i dag sätter sig SAS i förhandlingar med de åtta fackliga organisationer som representerar den flygande personalen. Enligt förhandlingsframställan från SAS kan förhandlingarna komma att pågå fram till söndag eftermiddag.

En del av SAS-ledningens sparkrav är att den timanställda kabinpersonalens löner ska sänkas till 80 kronor i timmen, enligt Unionen. Det skulle i sådana fall göra SAS timanställda till några av de sämst betalda på hela den svenska arbetsmarknaden.

SAS

”Lönen ska vara 70 procent av en 100 procents lön omräknad till timlön. Det blir cirka 80 kronor i timmen mot i dag över 150 kronor i timmen” står det i sparpaketet som TT har tagit del av.

Om man jobbar 40 timmar per vecka ger det en lön på knappt 13 000 kronor i månaden, före skatt.

LO rasar

Att som SAS ställa ett ultimatum raserar den svenska modellen, enligt LO:s ordförande.

– Skulle vi släppa för detta, var är då vår botten? Det är därför vi säger att ibland är det bättre att lägga ner en verksamhet än att försämra kollektivavtalet, säger Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Enligt LO-ordföranden kan Socialdemokraterna inte ha sagt ja till lånegarantier om man verkligen förstått vad det innebar för kollektivavtalen.

– Det kan Socialdemokraterna absolut inte ställa upp på. Det kommer man inte göra. En förhandling är två parter som sätter sig ner. Att göra som SAS, att under hot om konkurs gå ut med krav på försämrade arbetsvillkor, konstigt uppbackad av en minister, det är ett trendbrott på svensk arbetsmarknad. säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Från den fackliga sidan är irritationen stor över hur SAS dikterar villkoren för diskussionerna. Företaget sade i måndags att de fackliga organisationerna måste acceptera krisplanen i sin helhet, inklusive lönesänkningar, för att bolaget ska kunna överleva.

– Det är ett ultimatum som är ljusår från hur det brukar gå till, säger Tommy Larsson, som är förhandlingschef hos Svensk Pilotförening (SPF).

Upprörd stämning

Bland kabinpersonalen råder en upprörd stämning, berättar en flygvärdinna som vill vara anonym.

– Folk är förtvivlade. Många yngre vill skriva på, de vill inte förlora sina jobb, medan andra säger att vi inte kan skriva på under de här förhållandena.

Omfattningen av försämringarna i villkoren uppdagas efter hand, säger hon. Den höjda pensionsåldern är ett exempel, som ska gälla alla som är födda 1 januari 1953 och senare.

– Det är ganska många som har räknat med att gå i pension nästa år, som då kommer att få jobba i fem år till.

En annan försämring är arbetstiden, som ska höjas till 47 timmar per vecka. Men kabinpersonalen kan få jobba ända upp till 60 timmar vid oegentligheter, enligt förslaget.

–Vad oegentligheter? Jag förstår inte.

De flesta litar ändå till att Unionen nu ska sköta förhandlingarna på ett bra sätt, berättar hon. Inte bara för SAS personal, utan för hela den svenska arbetsmarknaden.

– Om SAS får igenom det här kan andra företag försöka samma sak. Det kan innebära försämringar för alla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet