Säsongens lägsta temperatur uppmätt

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkylan har kopplat grepp om Sverige och den kommer att hålla i sig. I natt var det köldrekord för säsongen.

I Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen var det -35,3 grader i natt. Men om kvicksilvret i termometern kommer att krypa ner till samma nivåer är lite osäkert.

-Om det ska slås hänger på molnen. Det fodras klart väder för att slå köldrekordet. Troligtvis blir det inte ett nytt rekord, säger SVT:s meteorolog Mats Andersson.

Anledningen är att det drar in ett molntäcke över Sverige och därmed väntas inte de kommande nätterna bli lika kalla.

Trots att några nya rekordtemperaturer är i sikte blir det vinter i hela Sverige. Statistisk sett är det vinter när dygnsmedeltemperaturen sjunker under noll grader i fem dygn i sträck.

Snöfall

Även om natten var rejält kylig är det långt kvar till rekordtemperaturen för januari i norra Norrland. Nyårdagen 1951 uppmättes -49 grader i Vuoggatjålme i Arjeplogs kommun. Vuoggatjålme kan också stoltsera med det officiella svenska köldrekordet med -52,6 grader, som mättes upp den 2 februari 1966.

Det är inte bara i Nikkaluokta som vintern slagit till på allvar. I Småland dök temperaturen till ? 16 grader i natt och i Kalmar län föll 23 centimeter snö. De kommande dagarna bjuder på mestadels uppehållsväder. På fredag väntas dock ett snöväder dra in över sydvästra Götaland, för att sedan röra sig österut.

Läs mer om vädret på SVT:s vädersajt.

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Fakta: Köldrekord

• Årets lägsta temperatur: -35,3 grader, Nikkaluokta, 24 januari.

• Alla tiders köldrekord: -52,6 grader, Vuoggatjålme, 2 februari 1966.

• Januari månads köldrekord: -49,0 grader (Karesuando 27 januari 1999 och Vuoggatjålme 1 januari 1951).

• Sveriges lägsta medeltemperatur under en månad: -27,2 grader, Vittangi, februari 1985.

Källa: SMHI/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.