Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Damberg, Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson, om partiets skuggbudget som presenteras klockan 9 på tisdagen.

Satsningar på barn- och unga i S skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlovsaktiviteter och höjt underhållsstöd för att stötta barnfamiljer. Det är några av de viktigaste punkterna som Socialdemokraterna själva lyfter fram i sin skuggbudget för våren.

– Vårt fokus är att barnen inte ska betala för den här krisen, säger Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson, i Morgonstudion.

För två veckor sedan presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Den innehöll bland annat mer pengar till försvaret och en förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget för barnfamiljer.

Centerpartiet och Miljöpartiet har sedan dess presenterat sina vårbudgetmotioner, och nu gör resterande oppositionspartier det.

Fokus på barnen

Mikael Damberg beskriver Socialdemokraternas skuggbudget som ”stram men progressiv”.

– Den riktar stöd till de som behöver mest, och just nu är det barnfamiljer men framförallt de ensamstående mammorna som sliter hårdast i samhället, och där regeringen inte ser det här och inte gör tillräckligt mycket.

S vill bland annat tillfälligt höja barnbidraget med 200 kronor under sommaren, studiebidraget för gymnasieelever och det så kallade underhållsstödet med 500 kronor per månad, året ut. I dag ligger fullt underhållsstöd på 1 673 kronor till och med den månad barnet fyller 7 år. Därefter höjs det stegvis. Förslaget på sommaraktiviteter med lunch i hela landet beräknas kosta 700 miljoner.

Totalt föreslår S satsningar på 3,5 miljarder mer än regeringen i årets vårbudget. Dessa finansieras genom en förlängning av intäktstaket för elproducenter året ut.

Damberg menar också att Sverige går mot en ”välfärdskris” där många kommuner nu lanserar sparprogram i inflationens spår.

”Riskerar betala för regeringens inaktivitet”

Under måndagen, första maj, riktade SSU-ordföranden Lisa Nåbo kritik mot den egna partiledningen. I en intervju i Expressen hotade hon att dra tillbaka förtroendet för Mikael Damberg om partiet inte lägger fram förslag på satsningar på till exempel barn- och studiebidrag.

– Det är väl klart att ett ungdomsförbund ska ställa krav på moderpartiet. Det gjorde jag när jag var SSU-ordförande, så det är inget konstigt, säger Damberg.

Han fortsätter:

– Det är så att hela den här vårbudgeten till exempel har ett fokus på barn- och unga, det är de som riskerar att betala för regeringens inaktivitet och att de inte har lyckats få ner inflationen på de sätt man borde göra.

Hör hela intervjun med Mikael Damberg i Morgonstudion i SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Damberg, Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson, om partiets skuggbudget som presenteras klockan 9 på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.