Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nationalekonomen Lars Calmfors vill att väljarna ska få en bättre förståelse för om politikerna verkligen satsar på välfärden. Foto: SVT

Satsningar på välfärd ofta bara luft – nationalekonom: ”Demokratiskt problem”

Publicerad

Politiker av alla kulörer vilseleder väljarna när de presenterar satsningar till landets kommuner och regioner. Det anser Lars Calmfors, en av landets ledande nationalekonomer. Det som presenteras som satsningar på välfärden är nämligen till stor del bara en kompensation för ökade kostnader.

– Alla politiker älskar ju det här systemet. Varje år kan man presentera det som att man gör en stor reform när man ger pengar till kommunerna när det i själva verket kanske bara handlar om att behålla realvärdet på statsbidragen till kommunerna, säger Lars Calmfors.

Lars Calmfors är professor i nationalekonomi och har genom åren varit en av de mest flitiga granskarna av hur väl olika regeringars ekonomiska politik fungerar. I denna roll har han irriterat såväl borgerliga som socialdemokratiska finansminstrar.

”Demokratiskt problem”

En av hans synpunkter handlar om att demokratin skulle fungera bättre om statsbidragen till kommuner och regioner räknades upp automatiskt varje år med hänsyn till inflation och andra kostnadsökningar. Idag ligger statsbidragen på en fast nivå och varje ny krona kräver ett aktivt beslut från politiker på riksnivå.

– Det är ett demokratiskt problem att om man inte tar några aktiva beslut så försämras automatiskt verksamheterna ute i kommunerna, säger Lars Calmfors.

Hör om hur bidraget borde hanteras enligt nationalekonomen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.