Foto: TT

”Sätt in akuta åtgärder för Östersjön”

Uppdaterad
Publicerad

Årets algblomning har tagit fart, och nu krävs det akuta åtgärder för att komma åt problemet. Det menar den forskare som undersökt möjligheterna att placera ut pumpar för att öka syretillförseln till havsbottnarna och därmed minska fosforläckaget.

Algblomningen är här igen, ett symptom på att Östersjön inte är ett friskt hav. År av utsläpp och övergödning har lett till ett överskott av fosfor, som skapar förutsättningar för kraftiga algblomningar. Och det är främst de syrefria bottnarna som läcker fosfor ut i vattnet:

– Vi har tittat främst på tillförseln av fosfor, och den är nu 35.000 ton per år från samhällen, jordbruk och industrier. Men från bottnarna kommer det ut mer än 100.000 ton per år, säger Anders Stigebrandt, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet.

Möjlig lösning

För att minska fosforläckaget menar han att fokus bör ligga på att syresätta havsbottnarna. I en vetenskaplig artikel publicerad i tidsskriften Ambio presenterar han resultaten av ett experiment med syrepumpar, och menar att det här kan vara en av lösningarna för Östersjön:

– Vi har beräknat att det skulle kost 20 miljarder kronor under tio år, vilket är väldigt lite jämfört med vad man planerar att satsa på ökad rening runt Östersjön.

Risker bör utredas

Havs och vattenmyndigheten ser positivt på resultaten, men pekar på att det finns risker som bör utredas innan man går vidare med storskaliga försök:

– Innan man gör en större satsning måste man ha full klarhet i vilka riskerna är och vad det innebär, och det är sådant som vi är måna om att följa upp, säger Anna Jöborn, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.