Scania pausar produktionen – 9 000 anställda berörs

Uppdaterad
Publicerad

Scania stoppar tillfälligt sin lastbilsproduktion i Sverige. Totalt berörs 9 000 anställda i fabrikerna i Södertälje, Oskarshamn och Luleå.

Lastbilstillverkaren Scania stoppar sin produktion under en vecka, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen är bristen på halvledarkomponenter, något som påverkar hela fordonsindustrin.

Produktionsstoppet berör uppemot 9 000 anställda.

– De får en ledig vecka nu. Alla har varit helt fantastiska i att kliva in när vi behöver kompensera så det kan ju möjligen vara lite tacksamt. Men jag tror alla känner att det vore skönare att bara få jobba på så att vi kommer tillbaka till en mer normal och en mindre ansträngd situation, men där är vi inte än, säger Scanias presschef Karin Hallstan till Ekot.

”Har varit extremt utmanande en lång period”

Scania har tidigare varit en av de fordonstillverkare som klarat bristen på halvledarkomponenterna bäst. Men nu tvingas de till slut tillfälligt stoppa tillverkningen.

– Det har varit extremt utmanande under en lång period nu. Scania har lyckats hålla emot och i den mån vi har behövt sakta ner har vi kunna öka upp och kompensera strax därefter. Men nu är läget så ansträngt att vi går in i en fas där vi tappar lite volym. Vi behöver sakta ner lite grann, tillfälligt, i vår lastbilsproduktion, säger Hallstan till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.