Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) beskriver läget på arbetsmarknaden som det allvarligaste i modern tid. Foto: TT

SCB: Arbetslösheten ökar – unga hårt drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten ökar och sysselsättningen minskar – och unga är hårt drabbade. Det visar SCB:s arbetskraftsundersökning för andra kvartalet.

505 000 personer i åldern 15-74 år var arbetslösa under andra kvartalet, vilket motsvarar en arbetslöshet på 9,1 procent. Det är en ökning med 2,1 procentenheter jämfört med motsvarande period 2019, enligt SCB:s arbetskraftsundersökning.

– Arbetslösheten har ökat i åldersgruppen 15-44 år. Allra störst är ökningen bland personer från 15-24 år och detta gäller både män och kvinnor, säger Magda Tordenmalm som är handläggare på arbetskraftsundersökningarna på SCB.

Unga mer utsatta

En grupp som har drabbats hårt är de med tidsbegränsade anställningar. Antalet uppgick till 692 000 personer under andra kvartalet, en minskning med 87 000 från perioden förra året.

– Det är framför allt de yngre som blivit av med sin tidsbegränsade anställning, den allra största gruppen är personer mellan 15 och 34 år. Och det är unga kvinnor som tycks ha drabbats hårdast, säger Magda Tordenmalm.

Antalet sysselsatta i Sverige var 5 048 000 personer under andra kvartalet, en minskning med 98 000 personer jämfört med motsvarande kvartal förra året. Det ger en sysselsättningsgrad på 67 procent i befolkningen.

Arbetsförmedlingen ser ljusning

Även Arbetsförmedlingen har publicerat statistik som visar att runt 134 000 fler är inskrivna som arbetslösa jämfört med i slutet av juli förra året. Men efter en stor ökning av nyinskrivna under coronavåren har ökningstakten nu avtagit under sommaren. Arbetsförmedlingen har därför sänkt sin prognos över hur många fler som väntas bli av med jobbet innan vintern.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ser det som en positiv signal men vill inte dra några långtgående slutsatser av prognosen.

– Det är det allvarligaste läget på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger Eva Nordmark till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.