Magnus Sjöström, tf avdelningschef på SCB. Foto: SVT

SCB-chefen: Borde ha informerat lite tidigare

Publicerad

Enligt SCB borde myndigheten ha informerat regeringen och allmänheten om problemen med underleverantören Evrys arbetslöshetssiffror tidigare. Enligt avdelningschefen Magnus Sjöström var det inte bra att det blev fel.- Det var väldigt, väldigt olyckligt. Men vi måste hushålla med skattemedel, säger han.

SVT:s granskning visar att det funnits frågetecken kring Evrys resultat ända sedan 2016, vilket bland annat lyfts av personer som jobbat med arbetskraftsundersökningen AKU.

Varför lyssnade ni inte på er egen personal som varnade för att outsourcing av kärnverksamheten kan leda till problem? 

– Vi lyssnade på dem, men det handlar om att göra en samlad bedömning. Det fanns också andra perspektiv. 

Priset var viktigare? 

– Priset, men också erfarenheten av att de hade jämförbar eller bättre kvalitet.

Känner sig trygg med siffrorna

Enligt SCB blev felen i arbetslöshetssiffrorna systematiska och stora sommaren 2019. Men på grund av vissa avvikelser även tidigare så har myndigheten reviderat siffrorna tillbaka till juli 2018. 

Funderade du någonsin över att deras anbud på en fjärdedel av ert pris var ett fantasibud, så här billigt kan det inte vara? 

– Nej, det kan jag inte säga. Vi landade tidigt 2019 i tilläggsavtalet som var vårt sätt att lösa situationen genom att ge dem lite mer pengar för att kunna anställa fler intervjuare. Då blev också prisskillnaden mindre, säger Magnus Sjöström.  

”Borde upptäckts tidigare”

På frågan om han och SCB kunde hanterat problemen kring underleverantören med Evry på ett annat sätt säger Magnus Sjöström att myndigheten informerade för sent om problemen.

– Det var inte så stora avvikelser i skattningarna att det skulle ha motiverat det. Men vi kan konstatera att det var först när vi publicerade AKU i september och gick ut med information som vi på allvar såg djupet i problematiken. Där kan man säga att vi borde dragit i nödbromsen tidigare. Vi borde upptäckt det här tidigare och åtminstone informerat om det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.