Det har skett en stor ökning sedan 2012 bland barn som bor trångt i flerbostadshus, enligt statistik från SCB. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

SCB larmar: Vart tredje barn bor trångt i flerbostadshus

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som bor trångt i flerbostadshus har sjunkit under de senaste åren, enligt statistik från SCB. Men än idag bor ett av tre barn i lägenhetshus trångt.

Idag är det cirka 744 000 personer som är trångbodda i Sverige. Det motsvarar 16,6 procent av befolkningen som bor i flerbostadshus. Att vara trångbodd innebär att man bor fler än två personer i någon av lägenhetens sovrum. Med flerbostadshus avses ett bostadshus med minst tre bostadslägenheter.

Under 2018-2019 var trångboddheten som störst, både i antal och andel personer.

Vart tredje barn

Bland barn är trångboddheten mer utbredd och idag är 32,6 procent av barn som bor i flerbostadshus trångbodda.

– År 2022 var över 258 000 barn i flerbostadshus trångbodda. Det är en ökning med 41 procent sedan 2012. Nu bor var tredje barn i flerbostadshus trångt, säger Malin Forsberg, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Störst bland utlandsfödda

Bland utrikesfödda är trångboddheten som störst och ännu större bland personer födda utanför Europa. Samtidigt är det i den gruppen som trångboddheten minskat mest procentuellt de senaste åren.

– Bland personer födda i Afrika som bor i flerbostadshus är över 40 procent trångbodda. För personer födda i Asien är andelen nästan 32 procent, säger Malin Forsberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väggarna är tunna – det blir jobbigt att plugga”. Så resonerar boende i Österängen i Jönköping om trångboddheten. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Kommunerna med störst respektive minst andel trångbodda i flerbostadshus 2022

Störst:

1. Hylte

2. Alvesta

3. Uppvidinge

4. Ockelbo

5. Lessebo

Minst:

1. Storfors

2. Öckerö

3. Karlsborg

4. Ånge

5. Dorotea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.