Sirpa och Yngve Johansson menar att deras boendekostnad skulle fördubblas om de flyttar från sitt hus till lägenhet. Foto: SVT

Gamla kvar i stora hus medan unga bor trångt

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsproppen brukar de kallas, äldre människor som egentligen kan tänka sig att flytta men som bor kvar i stora hus. Orsaken är ofta att det inte finns lägenheter att flytta till eller för att kostnaderna blir för höga.

Paret Sirpa och Yngve Johansson i Bankeryd är just i den situationen.

De har bott i sitt hus i Bankeryd i 41 år. De stormtrivs men båda närmar sig 75 och inser att de måste göra något så småningom. De har tittat på någon lägenhet men utbudet är litet och de är båda kluvna till att flytta.

#BOSTADSÖKES

Bo i Bankeryd

– Vi vill bo kvar i Bankeryd men här finns inga lägenheter. Det ska börja byggas nya men de blir på tok för dyra för oss, berättar Sirpa Johansson.

Yngve säger att det egentligen inte känns bra att de två bor i ett så stort hus när det finns barnfamiljer som behöver utrymmet, men han menar att det är systemet det är fel på.

– Vi får visserligen lite pengar om vi säljer vårt hus men vi kommer att få skatta bort en stor del. Jag tycker det är fel för det handlar om dubbelbeskattning. Här bor vi billigt och skulle mer än fördubbla vår månadshyra om vi flyttade till en lägenhet. Det är lite galet.

Bor kvar

– Därför tror jag att vi kommer att bo kvar så länge vi kan eftersom det inte finns några bra alternativ för oss. Och vi trivs. Så länge vi är två och vi är friska fungerar det. Även om trappan är lite jobbig, säger Yngve.

Sirpa tillägger:

– Helst skulle vi vilja ha en lägenhet med en liten trädgård – för är det något jag skulle sakna är det just en trädgård.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet