Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur föreningens verksamhet påverkas av den ekonomiska situationen framöver. Foto: Viktor Fridén/SVT

Miljonsmäll för IFK Värnamo efter gräskaoset på Finnvedsvallen

Publicerad

4 till 4,5 miljoner kronor – det beräknar IFK Värnamo att de flyttade hemmamatcherna och den nya gräsmattan på Finnvedsvallen kostat dem.

– Det är väldigt tufft, konstaterar ekonomichef Christian Ahlander.

IFK Värnamo kunde först spela på hemmaplan i omgång tio av allsvenskan efter flera flyttade hemmamatcher. Det innebär en rejäl kostnad för föreningen.

De flyttade matcherna beräknar de ha kostat kring 2 till 2,5 miljoner kronor. Utöver det innebär den nya gräsmattan, där IFK Värnamo delade på kostnaden med kommunen, en liknande kostnad för föreningen.

– Vi har förlorat en hel del i rena kostnader och förlorade intäkter, säger föreningens ekonomichef Christian Ahlander.

Tufft ekonomiskt fjolår

Under fjolåret gick IFK Värnamo back med 325 000 kronor. Samtidigt hade de kring två miljoner i likvida medel – det lägsta sedan föreningen spelade i division 1 2020.

Efter bokslutet gjorde IFK Värnamo sin största försäljning någonsin, när yttern Albion Ademi såldes till kinesiska Tianjin Jinmen Tiger för 5,5 miljoner kronor, enligt Expressen.

– Det är en del i vår strategi att sälja spelare. Den blev jätteviktig, säger Christian Ahlander.

Hade ni klarat av den här våren utan den?

– Ja, det hade vi gjort. Sen är det likviditeten som är det svåra. Att vi har ett sämre ekonomiskt resultat på grund av det som har hänt är en sak, men att likviditetsmässigt kunna parera och ha pengar när vi behöver det är det som är svårt.

I spelaren hör du hur ekonomin kan påverka IFK Värnamos verksamhet framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.