Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundets medlemmar manifesterade för bättre villkor. Foto: Fredrik Weibull SVT

Vårdförbundet kräver kortare arbetsdagar: ”Vi har fått nog”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen samlades Vårdförbundets medlemmar i Jönköping för att manifestera. Anledningen var att de vill få till bättre villkor och kortare arbetsdagar.

Strax efter lunchtid samlades Vårdförbundets medlemmar i Rådhusparken i centrala Jönköping för att manifestera. Sedan gick ett demonstrationståg genom Jönköpings gator.

– Vi är trötta inom sjukvården. En tredjedel av våra medlemmar har gått ner till deltid för att de inte orkar jobba heltid, säger Emma Ekman som sitter med i Vårdförbundets lokala konfliktledningsgrupp.

Vill få bättre villkor

I nuläget är Vårdförbundets medlemmar i Region Jönköping inte uttagna i någon strejk men det råder övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i hela landet.

– Vi hoppas nu på att vi får till ett bra kollektivavtal med rättvisa villkor, och en av de viktigaste punkterna här är att vi strider för att få arbetstidsförkortning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.