Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar reporter Gustaf Söderström mer om domen i det så kallade Tranåsmordet. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Tre män döms till livstids fängelse för mord och grov mordbrand i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Det var i oktober i fjol som en ung man hittades allvarligt skadad efter en brand i en lägenhet i Tranås. Han avled senare av sina skador.

Nu döms tre män av Eksjö tingsrätt till livstids fängelse för mord och grov mordbrand.

I klippet: Därför döms männen till livstids fängelse.

Räddningstjänsten larmades till en lägenhetsbrand i Tranås i slutet av oktober förra året. Rökdykare påträffade en allvarligt skadad man i 20-årsåldern. Mannen avlider senare av sina skador.

Misstänkt mord Tranås

Nekar till brott

Tingsrätten skriver i sin dom att det av utredningen har framkommit att den unge mannen har misshandlats svårt med järnrör och kniv. Efter misshandeln ska gärningsmännen ha anlagt en brand nära den skadade mannen, vilket ska ha orsakat hans död.

– Gärningen ska ha präglats av särskild hänsynslöshet och råhet, sa åklagare Heléne Thomasson i samband med att åtal väcktes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Heléne Thomasson kommenterar domen i ett mord som hon anser har varit mycket grovt. Foto: SVT/Jan G Franzén

De dömda männen, där två är i 35-årsåldern och en i 20-årsåldern, har alla nekat till brott. Den yngre mannen har medgett att han befunnit sig i lägenheten och att han ska ha släppt in de andra två.

Uno Karlsson försvarar en av de äldre männen. Han säger till SVT Nyheter Jönköping att hans klient är besviken över domen.

– Samtidigt förstod han att han skulle bli dömd. Annars hade han blivit släppt efter förhandlingen, säger Uno Karlsson, advokat och tillägger att det är självklart att domen kommer överklagas.

”Ett obeskrivligt lidande”

Enligt tingsrättens bedömning ska offret ha varit vid medvetande när hans kropp brann och det var brännskadorna som ledde till hans död. ”Han har därmed utsatts för obeskrivligt lidande och måste ha känt mycket stark dödsångest”, skriver tingsrätten bland annat i sin dom.

Med detta i beaktande och att gärningen i någon mån varit planerad gör att tingsrätten gör bedömningen att mordet har ett straffvärde motsvarande livstids fängelse.

De tre livstidsdömda männen döms också att tillsammans betala 676 067 kronor i skadestånd.

I klippet nedan: De mordmisstänktas kriminella historia.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när de misstänkta mördarna filmas av en övervakningskamera samma morgon som dådet. Du hör även vad de har för kriminellt förflutet. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord Tranås

Mer i ämnet