Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kammaråklagare Heléne Thomasson om varför hon valt att spela upp det första polisförhöret med ett vittne i rätten, trots att kvinnan vid tillfället var delgiven misstanke för brott och påverkad av droger. Foto: Ebba Eriksson/SVT/Polisens förundersökning

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mordet i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hölls slutpläderingar i målet om mord på en man i 20-årsåldern i Tranås i oktober. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för de tre åtalade.

– Det finns inga förmildrande omständigheter i det här målet. De har attackerat målsäganden när han låg och sov, de var tre mot en och det har varit ett grovt våld innan de tände eld på honom, säger Heléne Thomasson, kammaråklagare.

På plats i säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt fanns de tre åtalade männen och deras advokater. De äldre av männen, som båda är i 35-årsåldern, har under såväl utredning som under huvudförhandlingen varit fåordiga. Deras advokater pekade idag på att det inte funnits uppsåt att döda.

Misstänkt mord Tranås

Vittnesförhör med påverkad kvinna

– Det är en situation som urartar, sa Daniel Özmen, som försvarar en av de åtalade.

Uno Karlsson, som försvarar den andra mannen, påpekade att det vittne som åklagaren lutar mycket av sin bevisning mot, har haft alla roller i målet.

– Hon har varit misstänkt, vittne och nu målsägande.

I klippet berättar kammaråklagare Heléne Thomasson varför hon valt att spela upp det första polisförhöret med kvinnan i rätten.

Advokaten till den yngre mordåtalade mannen påpekade att kvinnan vid tiden för förhöret var delgiven misstanke om mord och dessutom påverkad av droger.

Rättspsykiatrisk undersökning

Rätten ska nu besluta om de tre männen ska vara fortsatt häktade i väntan på dom. En av dem ska eventuellt också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, innan huvudförhandlingen avslutas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när de misstänkta mördarna filmas av en övervakningskamera samma morgon som dådet. Du hör även vad de har för kriminellt förflutet. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord Tranås

Mer i ämnet