Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter berätta om åklagarens teorier som presenterades under rättegångens första dag. Foto: SVT

Åklagarens teori: Därför mördades mannen i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren inte kan peka ut ett tydligt motiv, till varför mannen i 20-årsåldern misshandlades och sedan brändes till döds i Tranås i höstas.

Men det finns flera tänkbara omständigheter som kopplar de misstänkta till mordet, berättade klagaren under rättegången som inleddes på fredagen.

I klippet ovan hör du SVT:s reporter berätta om åklagarens teori kring bakgrunden till mordet.

Under fredagsmorgonen påbörjades rättegången mot de tre mordmisstänkta männen. Två av dem satt i sina privata kläder, medan den tredje var klädd i häktets gröna mjukisbyxor och t-shirt. Samtliga tittade på åklagaren när hon läste upp anklagelserna.

Misstänkt mord Tranås

Två av de misstänkta mördarna är i 35-årsåldern och den tredje i 20-årsåldern. Samtliga nekar till anklagelserna om mord, men den yngre har medgett att han varit i lägenheten och släppt in de andra två.

Försökte nå mordoffret

De tre misstänkta har vid flertalet tillfällen försökt ringa mordoffret på natten innan dådet. Men de lyckas inte nå honom, visar samtals- och meddelandeloggar som åklagaren presenterade i tingsrättssalen. Åklagaren menar att männen därefter begett sig till huset där mannen sov.

I ett meddelande mellan männen står det: ”Ger honom fem minuter att öppna dörren och lösa det civiliserat.”

Senare skickas meddelandet:

”Okej, han har gjort sitt val.”

Bränns till döds

Det var tidigt på morgonen den 24 oktober förra året som räddningstjänsten larmades till en lägenhetsbrand på en adress i centrala Tranås. När rökdykare gick in i bostaden påträffades mannen i 20-årsåldern svårt skadad och hans liv gick inte att rädda.

Enligt kammaråklagare Heléne Thomasson har mannen utsatts för kraftigt och upprepat våld bland annat med kniv. Efter misshandeln ska gärningsmännen ha tänt eld i lägenheten.

– Han bränns till döds, säger Heléne Thomasson i rättssalen.

I salen fanns även offrets familj som grät och tröstande varandra när åklagaren presenterade bevisningen. Rättegången kommer pågå i cirka sex dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord Tranås

Mer i ämnet