I veckan meddelade Livsmedelsverket sina kostråd för vuxna där man ska äta max 350 gram rött kött i veckan. Samtidigt rekommenderar de att man ska äta mer av annat proteinrikt som kan ersätta en del av köttet – som baljväxter.
De vanliga baljväxterna inkluderar bönor, ärter och linser. Men det finns en annan växt som inte alls är lika vanlig att äta eller odla i Sverige: sötlupinen eller blålupinen.
Denna gröda får dock inte förväxlas med den välkända lupinen som växer i dikeskanten som är både giftig och invasiv.
Forskaren: Bättre alternativ
Enligt Iris Dahlin, forskningsingenjör Institutionen för växtproduktionsekologi på SLU, kan sötlupinen till och med vara bättre än de vanligaste baljväxterna som odlas i landet: åkerbönan och ärter.
– Den avkastar kanske mindre än de andra baljväxterna, men har högre proteinhalt, klarar torka bättre och man kan odla de på sämre jord, säger hon.
Odlas på en gård utanför Huskvarna
Enligt Iris Dahlin är det enbart några enstaka lantbrukare i landet som odlar lupiner. Men på Flättinge gård, som ligger mellan Huskvarna och Gränna, finns den. Där har systrarna Levinsson odlat grödan sedan 2020.
– Det är den böna med högst proteinhalt som vi kan odla i Sverige, därför ville vi testa, säger Louise Levinsson.