Person håller en skål med ljusa torra bönor och låter bönor rinna mellan fingrarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den proteinrika sötlupinen, ska inte förväxlas med den giftiga och invasiva lupinen som vi ofta ser i vägkanterna. Hör mer om sötlupinen och hur den kan användas i videoklippet. Foto: Julia Sidhammar/SVT

Här odlas udda proteinrika grödan sötlupin utanför Huskvarna

Uppdaterad
Publicerad

Att odla och äta sötlupin är ovanligt i Sverige. Men enligt forskare är det ett bra alternativ till kött som proteinkälla. Några som valt att satsa på att odla växten är systrarna Levinsson, som har en gård utanför Huskvarna.

I veckan meddelade Livsmedelsverket sina kostråd för vuxna där man ska äta max 350 gram rött kött i veckan. Samtidigt rekommenderar de att man ska äta mer av annat proteinrikt som kan ersätta en del av köttet – som baljväxter.

De vanliga baljväxterna inkluderar bönor, ärter och linser. Men det finns en annan växt som inte alls är lika vanlig att äta eller odla i Sverige: sötlupinen eller blålupinen.

Denna gröda får dock inte förväxlas med den välkända lupinen som växer i dikeskanten som är både giftig och invasiv.

Forskaren: Bättre alternativ

Enligt Iris Dahlin, forskningsingenjör Institutionen för växtproduktionsekologi på SLU, kan sötlupinen till och med vara bättre än de vanligaste baljväxterna som odlas i landet: åkerbönan och ärter.

– Den avkastar kanske mindre än de andra baljväxterna, men har högre proteinhalt, klarar torka bättre och man kan odla de på sämre jord, säger hon.

Odlas på en gård utanför Huskvarna

Enligt Iris Dahlin är det enbart några enstaka lantbrukare i landet som odlar lupiner. Men på Flättinge gård, som ligger mellan Huskvarna och Gränna, finns den. Där har systrarna Levinsson odlat grödan sedan 2020.

– Det är den böna med högst proteinhalt som vi kan odla i Sverige, därför ville vi testa, säger Louise Levinsson.

Louise Levinsson driver tillsammans med sina två systrar Flättinge gård, där de odlar sötlupin. Foto: Julia Sidhammar/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.