Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Naturligtvis tycker vi det är helt galet”, hör Lars Råsberg i klippet ovan. Foto: SVT

Hjälporganisationen Human bridge bränner 40 ton kläder för att undvika vite

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsorganisationen Human bridge vill nu se en lagändring för att inte kläder som skulle kunna återvinnas bränns.

– Det är ett fruktansvärt slöseri, säger Lars Råsberg, biträdande direktor.

Human bridge har tvingats bränna 40 ton kläder, som skulle ha finsorterats i andra EU-länder. Detta efter att länsstyrelsen förelagt ett vite mot organisationen på cirka 300 000 kronor.

Bakgrunden är att transporter från Human bridge vid tre tillfällen under våren har stoppats i tullen och av länsstyrelsen klassats som hushållsavfall eftersom det även funnits skor, skärp eller väskor, eller trasiga produkter i lasten. För att undvika ett vite har organisationen nu valt att skicka allt innehåll i de stoppade containrarna till förbränning.

Ökat behov

Hjälporganisationen har sammanlagt cirka 2 500 insamlingsboxar för kläder i ett stort antal svenska kommuner.

Från nästa årsskifte ska alla kommuner enligt EU:s avfallsdirektiv ha infört separat insamling av textilier, och den insamlade volymen beräknas därmed öka kraftigt.

– För att storskalig insamling och omhändertagande av begagnad textil ska fungera i Sverige behöver det gå att exportera insamlat material för finsortering inom EU, utan dagens begränsningar säger Lars Råsberg.

Väntar på tydligare kriterier

Enligt Naturvårdsverket är en ny avfallstransportförordning beslutad i EU. Om två år kommer det innebära tydligare kriterier för att bedöma om begagnade produkter ska betraktas som avfall eller inte

Hör mer om problematiken i ett reportage från i maj i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tycker det är galet att till exempel begagnade skor ska klassas som hushållsavfall när det finns människor som är beredda att köpa dem”, säger Lars Råsberg. Hör mer i klippet. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Fakta: Insamling av begagnad textil

Enligt lagen ska begagnad textil som samlats in och transporteras till annat land vara i sådant skick att den kan uppfattas som möjlig att återanvända direkt, annars bedöms den som avfall. Även om en transport består av helt och rent som kan användas direkt, och sådant som är trasigt, ska hela transporten klassas om avfall. (källa: Human Bridge)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.