Med knappt ett år kvar till valet väcks frågan om vilka partier som kan komma att regera tillsammans. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Moderaterna går framåt i SCB:s partisympatiundersökning

Publicerad

Moderaterna ökar med 4,1 procentenheter sedan mätningen i maj och får 22,2 procent i SCB:s partisympatiundersökning. M passerar därmed Sverigedemokraterna och blir återigen Sveriges näst största parti. Sverigedemokraterna backar 3,6 procentenheter från 18,4 till 14,8 procent.

Statistiska centralbyrån (SCB) presenterar två gånger om året sin stora partisympatiundersökning. Resultaten baseras på mätningar som genomförs i maj respektive november och visar vilka partier svenskarna hade röstat på om det varit val i dag.

Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går framåt i höstens sympatiundersökning jämfört med mätningen i våras.

Moderaterna ökar mest

Moderaterna står för den största ökningen jämfört med majmätningen – partiet ökar från 18,1 till 22,2 procent, en ordentlig ökning på 4,1 procentenheter.

Även Socialdemokraterna går framåt sedan maj, från 31,1 procent till 32,6 procent. Ökar gör även Vänsterpartiet som hade fått 7,0 procent av väljarnas röster om det var val i dag jämfört med 6,3 procent i majmätningen.

Socialdemokraternas partisekreterare om SCB-resultatet 

SD gör största tappet

Sverigedemokraterna står för det största tappet sedan majmätningen. Partiet backar 3,6 procentenheter och får 14,8 procent av rösterna i höstmätningen jämfört med 18,4 i våras.

Miljöpartiet under riksdagsspärren

Resultatet är även en dyster läsning för Miljöpartiet som hamnar under riksdagsspärren. Partiet får 3,8 procent jämfört med 4,5 i våras.

Miljöpartiet är inte nöjda med siffrorna 

Även Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren och får 3,1 procent av rösterna. Det är en marginell minskning med 0,1 procentenhet sedan majmätningen.

Kristdemokraterna ser allvarligt på resultatet 

Centern och Liberalerna backar

Centerpartiet gör det näst största tappet sedan i våras och backar 1,8 procentenheter från 11,3 till 9,5 procent. Även Liberalerna går tillbaka från 5,0 procent till 4,2 procent.

Rödgröna största blocket

De rödgröna (S, MP, V) får tillsammans 43,4 procent av rösterna jämfört med Allianspartiernas 39,2 procent. Samtidigt innehåller nu båda blocken ett parti vardera, KD och MP, som inte skulle komma in i riksdagen i dag.

För regeringspartierna sammantaget noteras en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalet 2014. För allianspartierna som block noteras däremot ingen statistiskt säkerställd förändring jämfört med riksdagsvalet 2014.

Fakta: Om undersökningen

Visa

Omkring 9.000 personer väljs ut för undersökningen och antalet deltagare brukar ligga på lite över 50 procent. SCB:s partisympatiundersökningar betraktas allmänt som de tyngsta och mest tillförlitliga sympatiundersökningarna.

Insamlingsperioden för höstens undersökning var mellan 27 oktober och 28 november. Deltagarna valdes ut baserat på ett slumpmässigt urval och svaren samlades in via telefonintervjuer och webbenkäter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer