Joakim Stymne, generaldirektör för SCB, Statistiska Central Byrån. Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter påstått fusk – SCB:s chef kallas till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

SCB avslutar samarbetet med företaget Evry efter att de levererat felaktiga data till myndigheten – något som kan påverka bilden av hur arbetslösheten i landet ser ut. Samtidigt kallas SCB-chefen Joakim Stymne till ett möte med regeringen på grund av händelsen.

Evry har sedan förra sommaren skött hälften av datainsamlingen som sker i form av telefonintervjuer till SCB:s Arbetskraftsundersökning, AKU. Men efter att ha hittat brister i materialet väljer SCB nu att avsluta samarbetet.

I dag avslöjade Aftonbladet också att de rådande arbetsförhållandena för personerna som samlar in data på företaget är så pass dåliga att det stimulerar fusk. Det i sin tur ger felaktig data.

Uppgifterna i AKU är ett viktigt underlag för beslutsfattare och händelsen har lett till att SCB:s generaldirektör Joakim Stymne har kallas till regeringen för samtal om situationen.

SCB har använt Evry sedan 2015

– 2015 tog Evry över 20 procent av AKU och sedan förra sommaren har det skött 50 procent, säger Johannes Cleris, presstalesperson på SCB, till SVT Nyheter.

Han framhåller däremot att i början visade Evry goda resultat och att det varit nödvändigt att köpa in tjänsten då det blivit svårare och svårare att få folk att vilja delta i telefonenkäter. Nu får SCB helt enkelt bortse från den data som samlats in av Evry och kommer att släppa nya reviderade siffror där man bara använder sig av det material som SCB själva samlat in.

– Resultatet blir att det inte blir lika finfördelad statistik, men de stora siffrorna funkar fortfarande, säger Johannes Cleris.

SCB larmade om bristerna förra månaden

Det var förra månaden som SCB gick ut med att de hade identifierat brister i datainsamlingen till sin AKU. Myndigheten hade sett en bristande kvalitet under en tid och kunde spåra felaktigheterna bak till sommaren 2018.

– Den plötsliga uppgången i arbetslösheten vi sett de senaste månaderna är sannolikt missvisande. Ökningen började redan i våras. Den nuvarande nivån på arbetslösheten bedöms också vara överskattad, sa då John Kling, enhetschef för AKU, i ett pressmeddelande.

De dåliga arbetsförhållandena på Evry som Aftonbladet rapporterar om handlar om låga löner och sträng övervakning av arbetet. Flera källor säger också till tidningen att de regelmässigt varit med om händelser som pekar på att material från falska telefonintervjuer har skickats in till SCB.

SCB:s reviderade siffror släpps den 14 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.