Foto: Janerik Henriksson/TT

SD ökar – befäster sin position som näst största parti

Uppdaterad
Publicerad

SCB presenterade under tisdagen nya siffror som visar hur svenskarna skulle rösta om det hade varit val i dag. Sverigedemokraterna ökar till 22,6 procent från den senaste mätningen då de låg på 17,1 procent. De befäster därmed sin position som näst största parti bakom Socialdemokraterna som fortfarande är störst med 26,3 procent.

Sverigedemokraterna går framåt och gör sin bästa notering någonsin i Statistiska centralbyråns, SCB:s, senaste opinionsundersökning. En stor ökning enligt Elisabeth Marmorstein, politikreporter på SVT.

– Sverigedemokraterna går upp ordentligt, vilket är deras topprekord. Så det är en ordentlig ökning, säger Elisabeth Marmorstein.

I valet 2018 fick Sverigedemokraterna 17,5 procent av rösterna och var då tredje största parti. Hade det varit val idag hade Sverigedemokraterna blivit näst största parti, med 22,6 procent, vilket är en ökning med 5,1 procentenheter.

– Det är glädjande naturligtvis att vi går framåt så starkt. Jag tror att det har att göra med att vi har haft rätt när det gäller kopplingen mellan massinvandringen och kriminaliteten och kostnaden som går ut över välfärden. Nu ser ju alla att vi har rätt i det här och jag tror det är en bidragande orsak till att går så starkt framåt för oss nu, säger Henrik Vinge, Sverigedemokraterna till SVT.

Om Sverigedemokraternas koppling mellan integrationen och gängkriminaliteten och deras ökning i populäritet, säger Marmorstein så här:

– Sverigedemokraterna har medvetet under väldigt lång tid velat göra det här kopplingen och den här medvetna strategin gör ju att migrationsfrågan har ökat i betydelse vilket drar upp siffrorna.

Bottenrekord för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna ligger kvar som största parti på 26,3 procent men tappar två procentenheter sedan valet 2018. Ett stort tapp för partiet.

– Socialdemokraterna på 26,3 procent, det är ett bottenrekord, säger Elisabeth Marmorstein.

Socialdemokraterna tror att det som kostat dem förtroendet, är dagens komplicerade politiska läge och några impopulära beslut som fattats av partiet.

– Det här är ett tufft läge för oss som politiskt parti. Det är ett nytt politiskt landskap med ett högerkonservativt block som vuxit fram i svensk politik, kommenterar Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna.

KD tappar mest

Kristdemokraterna tappar mest, 6,4 procentenheter jämfört med i maj. Liberalerna ökar med 0,4 procentenheter sedan undersökningen gjordes senast i maj, då partiet låg under riksdagsspärren. Övriga partier har en mindre eller marginell förändring, se även hela listan nedan.

• Socialdemokraterna: 26,3 procent (-1,3)
• Sverigedemokraterna: 22,6 procent (5,5)
• Moderaterna: 18,3 procent (2,3)
• Vänsterpartiet: 8,1 procent (-0,6)
• Centerpartiet: 7,3 procent (0,4)
• Kristdemokraterna: 6,6 procent (-6,4)
• Miljöpartiet: 5,1 procent (-0,5)
• Liberalerna: 4,1 procent (0,4)
• Övriga partier: 1,6 procent (0,3)

Siffrorna visar väljarstöd i procent i november med förändringen från i maj i procentenheter.

*Förändringen är statistiskt säkerställd (signifikant).

Källa: SCB

SCB har frågat ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 personer vad de skulle rösta på om det vore val i november. Svarsfrekvensen var 4 645 personer.

Svar har samlats in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

Personerna i urvalet ges inledningsvis möjlighet att besvara frågorna via en webbenkät. Om de inte har besvarat webbenkäten har de senare under insamlingsperioden kontaktats via telefon.

Data samlades in under perioden 28 oktober till 26 november.            

Källa: SCB           

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer