Foto: TT

Schyman (Fi): Låt 16-åringar få rösträtt

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ vill sänka rösträttsåldern till 16 år. Partiledaren Gudrun Schyman presenterade förslaget på Fis premiärdag i Almedalen.

Fi motiverar sänkningen med att man vill inkludera en större del av befolkningen i den demokratiska processen genom att få ner snittåldern för förstagångsväljarna.

Står utanför

– Vi gör demokratin en otjänst genom att så väldigt många människor i dag står utanför möjligheten att påverka. De långa mandatperioderna i riksdagen och EU-parlamentet innebär att många får vänta till 22 och 23 års ålder innan de kan vara med och påverka utvecklingen, säger Gudrun Schyman till TT.

TT: Är man mogen att rösta som 16-åring?

– Det har forskats på detta. Människor som är mellan 16 och 20 år gör precis lika okloka eller kloka beslut som äldre personer.

Första talet

Schyman höll på måndagen sitt Almedalental, det första någonsin för partiet på den stora scen där riksdagspartiernas ledare talat under förra veckan. Där lyfte hon även försvarsfrågan. Schyman vill bland annat avveckla svensk vapenexport och markerade mot ett svenskt Nato-medlemskap.

Feministiskt initiativ har rätt till en egen dag under politikerveckan i Almedalen sedan partiet efter valet i höstas fått representation i kommunfullmäktige på Gotland. Men Fi fick nöja sig med måndagen, dagen efter att det officiella programmet avslutats, eftersom talarschemat sattes före valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.