Jan Björklund (L) slog fast att partiet aldrig kommer att sätta sig i en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna. Foto: SVT

”L kommer aldrig sätta sig i en regering som samarbetar med SD”

Publicerad

Liberalerna har under tisdagen sin dag i Almedalen, fokus kommer ligga på skolfrågan och EU-medlemskapet. Det berättar partiledaren Jan Björklund direkt från Almedalen, i tisdagens morgonstudion. Under intervjun markerar han även mot Sverigedemokraterna.
– Jag vill vara väldigt tydlig: Liberalerna kommer aldrig sätta sig i en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna. De är ett nationalistiskt parti, med ena foten kvar i den rasistiska myllan, säger Jan Björklund (L).

Det är dag tre i Almedalen, en tisdag som tillhör Liberalerna. Alliansen har de senaste dagarna tumlat runt i diskussionen om huruvida Sverigedemokraterna (SD) ska få ordförandeposter i riksdagens utskott eller inte.

Under en intervju i Morgonstudion kommer frågan upp.

Vad tycker du, ska SD kunna ha ordförandeposter?

– Jag vill vara väldigt tydlig: Liberalerna kommer aldrig sätta sig i en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna. De är ett nationalistiskt parti, med ena foten kvar i den rasistiska myllan – vi kommer aldrig att samarbeta med dem, säger Jan Björklund (L).

Han stänger dock inte dörren för att SD ska få utskottsposter i riksdagen, och hänvisar bland annat till att man enligt Björklund ville att Vänsterpartiet skulle kunna få ordförandeposter i utskotten tidigare.

– Utskottsposterna delas ut utifrån hur stora partierna är. Principiellt tycker jag att proportionalitet är viktigt.

– Det har ingenting med politiskt samarbete att göra, det handlar om att respektera väljarnas röster på valdagen.

EU medlemskap – en valfråga

Jan Björklund berättar också att han är orolig över det svenska EU-medlemskapets framtid.

– Ett av Sveriges största partier Sverigedemokraterna, som kan bli största parti efter höstens val, kräver att Sverige ska lämna EU inom ågra år. Det skulle få förödande konsekvenser för Sverige, jobben och välfärden.

Han menar att detta även handlar om de här nationalistiska vindar som sveper över Europa.

– Medlemskapet har inte riktigt diskuterats i Sverige sedan vi gick med i EU, säger Björklund.

Skolfrågan på tapeten

Enligt en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter är en majoritet av väljarna skeptiska till en av Liberalernas hjärtefrågor: Att införa betyg redan från fjärde klass.

– Det var samma sak när vi införde betyg till sexan, men jag hör ingen i dag som vill avskaffa det, säger Björklund.

Han menar att betyg i skolan är viktiga.

– Elever anstränger sig mer i skolan när de får betyg, och det ger också tydlig information till oss som föräldrar hur det går för eleven i olika ämnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet