Betyg från fjärde klass är en särskilt viktig från för Liberalerna. Foto: TT

Majoriteten av väljarna säger nej till betyg i årskurs fyra

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av svenskarna vill inte att elever ska betygsättas redan i fjärde klass. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Tidigare betyg är en fråga som lyfts upprepade gånger, och som också införts på prov i vissa skolor i landet. Men bland de svenska väljarna är tveksamheten stor. Nästan 6 av 10 tillfrågade i undersökningen säger att de inte tycker att betyg ska införas från årskurs fyra.

En huvudfråga för L

Efter förhandlingar inom Alliansregeringen infördes betyg från åk 6 under 2011. Betyg från åk 4 fanns sedan med i valrörelsen 2014 och likaså inför valet i höst. Det parti som framförallt drivit på frågan är Liberalerna med partiledaren, förre utbildningsministern, Jan Björklund i spetsen.

– Det finns alltid en skepsis mot förändringar, man vet hur det fungerar i dag men inte riktigt hur det skulle fungera på ett annat sätt. Vi upplevde precis samma skepsis när vi införde betyg i 6:an, då fanns det en ganska skarp kritik och diskussion kring detta men när det väl är genomfört tycker de allra flesta att det är bra, säger Jan Björklund (L).

Väljare som sympatiserar med de rödgröna partierna är klart mer negativa än alliansens och Sverigedemokraternas. Men inte heller bland alliansens sympatisörer så finns det ett tydligt starkt stöd. Foto: SVT Design

Alliansväljarna splittrade

Om man väljer att endast titta på alliansväljarna ser bilden lite annorlunda ut och hälften säger att de vill se en tidigare betygssättning, samtidigt är nästan lika många emot förslaget.

– Man måste lägga fram förslag som man tror är viktiga på riktigt, man kan inte bara sticka upp ett blött finger i luften och känna vart vinden blåser. Sverige tog bort betygen på mellanstadiet på 80-talet och sedan dess har skolresultaten sjunkit. Jag anser att det finns ett samband, säger Jan Björklund (L).

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT den 7 till 13 juni 2018.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1012 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år.

De intervjuade fick svara på frågan:  Idag får elever betyg från och med årskurs 6. Tycker du att betyg skall införas från årskurs fyra eller tycker du inte det?

Vissa siffror kan i bland sammanlagt uppgå till något mer eller något mindre än 100 procent på grund av hur talen har avrundats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.