”När vi nu ser att vi kan vara med och reformera inifrån, så ser vi det som ett bättre alternativ att pröva”, säger EU-parlamentariker Peter Lundgren (SD) om att partiet nu byter fot och inte längre vill ha en folkomröstning om EU. Här tillsammans med partiets andra EU-parlamentariker Kristina Winberg. Foto: Fredrik Persson/TT

Sverigedemokraterna byter fot – vill inte längre ha folkomröstning om EU

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna gör en helomvändning i frågan om EU. Partiet kommer inte längre att driva frågan om att Sverige ska folkomrösta om att lämna EU. Det uppger SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren till SVT Forum.

Enligt EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) så är bakgrunden till SD:s vändning i EU-frågan att de EU-kritiska partierna inklusive Sverigedemokraterna sannolikt kommer att vinna mark i EU-valet. Partiet ser då en större möjlighet att utöva inflytande.  

– För första gången finns en rejäl chans att reformera EU inifrån. Det är också det vi kommer att arbeta för under den kommande mandatperioden, och även det vi kommer att driva i valrörelsen, säger Peter Lundgren (SD).

Kursändring

Sverigedemokraterna gick till val med krav på folkomröstning om EU i riksdagsvalet 2018. Då hyllade man brexit och det vägval Storbritanniens folk hade gjort. Nu vill man inte att Sverige ska gå samma väg. I en debatt om brexit i SVT Forum på tisdagen så gav Peter Lundgren besked om kursändringen.

– Vi säger ju alltid att vi är ett pragmatiskt parti, vi försöker förhålla oss till verkligheten och till hur den ser ut. När vi nu ser att vi kan vara med och reformera inifrån, så ser vi det som ett bättre alternativ att pröva.

Peter Lundgren utesluter inte att Sverigedemokraterna kommer att återgå till att driva frågan om en folkomröstning om EU i framtiden men anser att det i nuläget inte är det bästa för Sverige.

”Ta lärdom”

Henrik Gustafsson som är Sverigedemokraternas information- och presschef vill tona ned Peter Lundgrens uttalande i ett mejl till SVT Nyheter.

”Jag tolkar Peters intervju som ett sätt att försöka resonera och diskutera kring det som skett med anledning av brexit.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.