Jimmie Åkesson (SD) och Carl Bildt (M). Foto: Vahid Salemi/Adam Ihse/TT

Carl Bildt (M) och Jimmie Åkesson (SD) i debatt om swexit

Uppdaterad
Publicerad

I söndagens debatt mellan Sverigedemokraternas partiledare och den före detta utrikesministern Carl Bildt (M) enades politikerna inte om någonting. Enligt Bildt är det farligt för Sverige att lämna EU medan Sverige enligt Åkesson undermineras genom att stanna.

I söndagens Agenda möttes den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debatt om Sveriges EU-medlemskap.

Sverigedemokraterna förespråkar att följa Storbritanniens exempel och Åkesson har framfört att han vill se en folkomröstning om ett svenskt EU-utträde, så kallat swexit, redan efter höstens val. Bildt (M) har tidigare sagt till Dagens Industri att det skulle vara ”förödande”.

– Jag vill se ett annat typ av samarbete som inte innebär ett hot mot nationalstaten, vilket dagens EU faktiskt är, sa Åkesson.

”Farligt att gå ur”

Enligt Carl Bildt (M) är SD:s förslag om swexit bekymmersamt då vi lever i en farligare tid, vilket enligt honom kräver ett omfattande samarbete inom ”praktiskt taget alla områden”.

– Att lämna EU är det i särklass farligaste förslaget som diskuteras i denna valrörelse för det skulle försvaga Sverige och skapa större osäkerhet, sa Bildt.

”Vänsterliberalt projekt”

Jimmie Åkesson (SD) kallar EU för ett ”vänsterliberalt projekt” och ifrågasätter om Bildt fortfarande skulle stödja unionen om SD fick makten i Sverige och liknande partier i andra medlemsländer följde samma utveckling.

– Skulle det bli som du beskriver, så skulle det europeiska samarbetet bryta samman eftersom mycket av de frågorna, som exempelvis rör gränser och flyktingar, och som effektivt försöker hanteras skulle blockeras av de nationalistiska krafterna, svarade Bildt (M).

– Du accepterar EU som det enda möjliga samarbetet så länge det är rätt politiker i de andra länderna som styr, men när det sedan blir fel politiker så fungerar inte EU längre, sa då Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet