Foto: TT

Ny undersökning: Efter brexit – majoritet är för svenskt medlemskap i EU

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska stödet för EU är starkt trots Storbritanniens brexit. I en opinionsmätning gjord efter den brittiska folkomröstningen svarar en majoritet att de vill att Sverige stannar i EU.

Över 1.000 svenskar har tillfrågats om sin syn på EU och undersökningen är gjord efter det stod klart att det brittiska folket röstat för att gå ut ur EU.

Om det skulle hållas en ny svensk folkomröstning om ett EU-medlemskap i dag skulle 52 procent rösta ja och 31 procent rösta nej, enligt undersökningen som TNS Sifo gjort för SVT:s räkning.

Tre av tio vill ha folkomröstning

På frågan om vi även i Sverige ska ha en folkomröstning om ett EU-medlemskap svarar 30 procent ja medan 56 procent är emot en ny folkomröstning. Samtidigt har stödet för EU ökat under våren.

Samtidigt anser endast 14 procent av de tillfrågade att saker i EU är på väg åt rätt håll, 52 procent svarar ”fel håll” medan 35 procent svarar ”vet ej” eller ”varken eller”.

– Det är sammantaget en mycket kraftig varningssignal till dagens politiska ledarskap, säger Toivo Sjörén, chef för opinionsundersökningar på TNS Sifo, till SVT Nyheter.

EU-stödet störst bland äldre

Undersökningen visar också att stödet för EU är störst i åldersgruppen 65+. Där anser hela 55 procent att vi tjänat på EU-medlemskapet och endast 19 procent anser att vi bör anordna en ny folkomröstning. Om det skulle anordnas en ny folkomröstning om EU-medlemskapet i dag skulle 65 procent i åldersgruppen 65+ rösta ja, att jämföra med 52 procent bland befolkningen i sin helhet.

Stödet för EU är starkast i Stockholms- och Malmöområdet, där anser flest att Sverige tjänat på att vara med i EU och där skulle även flest rösta ja om det skulle vara en ny EU-folkomröstning idag.

Uppdelat efter partisympatier så är stödet för EU störst bland centerpartister och lägst bland Sverigedemokrater. Bland Sverigedemokrater vill sju av tio se en ny folkomröstning om EU-medlemskapet och 67 procent av SD-väljarna skulle rösta för att Sverige ska gå ur EU om det vore val i dag.

Fakta: Undersökningen

En slumpmässigt utvald webbpanel på 1012 personer har under perioden 24-26 juni svarat på frågor som TSN Sifo ställt på uppdrag av SVT Nyheter. Undersökningen är alltså gjord efter det att resultatet från den brittiska folkomröstningen stod klar.

Tycker du att vi borde ordna en ny folkomröstning om EU-medlemskapet eller tycker du inte det?

Ordna ny folkomröstning: 30 procent

Inte ordna ny folkomröstning: 56 procent

Tveksam, vet ej: 13 procent

Om det skulle vara folkomröstning om ett EU-medlemskap, skulle du då rösta ja för fortsatt medlemskap eller rösta nej för att gå ur?

Rösta ja: 52 procent

Rösta nej: 31 procent

Tveksam, vet ej: 17 procent

Med hänsyn till allt, skulle du säga att Sverige på det hela taget tjänat på att gå med i EU?

Tjänat: 48 procent

Inte tjänat: 25 procent

Tveksam, vet ej: 26 procent

I dagsläget, skulle du generellt säga att saker i EU är på väg åt rätt eller fel håll?

Rätt håll: 14 procent

Fel håll: 52 procent

Varken eller: 21 procent

Tveksam, vet ej: 14 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.