Storbritanniens brexit-minister David Davis träffade Sveriges EU-minister Ann Linde (S) i Stockholm under tisdagen. Foto: TT

Brexit-ministern:”Svenskarnas situation det första vi vill lösa”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för de 100.000 svenskar som bor och arbetar i Storbritannien är det första som Storbritanniens brexit-minister David Davis vill lösa. Under tisdagen besökte han Stockholm inför de förhandlingar om ett brittiskt EU-utträde som nu ska börja.

Ministern ansvarig för brexit David Davis besökte svenska EU-ministern Ann Linde idag i Stockholm. Vid hennes besök i London nyligen berättade hon om oron många svenskar har och också om främlingsfientlighet som svenskar mött.

Som svar på SVT:s fråga vid pressträffen säger brexit-ministern David Davis att situationen för svenskar och andra EU-medborgare i Storbritannien, men också för britter som bor i EU-länder, är det första han vill lösa när förhandlingar ska börja om brexit efter att en formell utträdesanmälan lämnas in under mars månad.

– Vi vill ha stabila förhållanden och skydd för deras anställningar, säger David Davis.

Främlingsfientlighet ska åtalas

Den brittiske ministern har fått rapporter om främlingsfientlighet som mött svenskar och andra EU-medborgare.

– I alla länder finns ett fåtal människor som uppför sig illa, vi godtar inte främlingsfientlighet i någon form och uppmanar svenskar och andra att höra av sig till polisen eller sina ambassader så att vi kan åtala personer som ägnar sig åt detta, säger David Davis.

Kommer att ta tid

Även om den brittiske ministern säger att frågan om rättigheter och regler för svenskar och medborgare från andra länder är det första som ska lösas vid brexit-förhandlingarna, så lär det ta tid. Brexit-förhandlingarna med en rad olika frågor och aspekter väntas pågå minst två år, och vid förhandlingar av den här typen är ingenting klart förrän helheten är klar.

– Vi vill inte att enskilda medborgares situation blir en del av förhandlingsspelet, sa svenska EU-ministern Ann Linde idag.

– Samtidigt inser vi att det är en rad detaljfrågor som nu måste besvaras, om arbetstillstånd krävs, om rätten till sjukvård, möjligheten att ta med pensionspoäng om man flyttar till ett annat land. EU-medlemskapet har löst en rad saker för individerna, nu måste allt gås igenom, säger Ann Linde.

Ann Linde har tidigare också sagt till SVT Nyheter att hon tror att det kommer bli svårare för svenskar att flytta till Storbritannien i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.